Mawson on aloittanut talviajan syväkairaukset – lupa heltisi viikko sitten

Malminetsintäyhtiön tälle talvelle alkaneet kairaukset kiinnostavat paikallisia, sillä Ylitorniolla maanantaina järjestetty yleisötilaisuus veti salin täyteen ihmisiä.

malminetsintä
Kairakoneen käyttäjä Arctic Drilling Companyn timanttiporauskoneen ohjaimissa.
Mawsonin kairakone talvelta 2017.Antti Heikinmatti / Yle

Malminetsintäyhtiö Mawson on aloittanut syväkairaukset Ylitorniolla. Yhtiö sai viikko sitten malminetsintäluvan Rajapalojen alueelle, jossa on tällä hetkellä töissä kaksi kairauslaitteistoa neljästä.

– Luvan jatkaminen merkitsee kolmen miljoonan euron investointia ja 70 henkilön työllistämistä jo pelkästään kuluvan talven osalta, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Talviaikaan tehtävillä syväkairauksilla yhtiö tutkii alueen kulta- ja kobolttimineraalivarannon laajuutta. Mawson järjesti maanantaina Ylitorniolla yleisötilaisuuden, jossa se valotti suunnitelmiaan paikallisille.

Ylitornion kunnantalolla pidetty tapaaminen keräsi salin täyteen asiasta kiinnostuneita. Malminetsintäyhtiöstä kerrotaan, että yleisö esitti kysymyksiä esimerkiksi Rajapalojen mineraalivarannosta, mahdollisen kaivoksen avaamisesta ja kaivoslain muutoksista. Sen sijaan malminetsintä Natura-suojelualueella kirvoitti vain yhden kommentin yleisön joukosta.