Hyppää sisältöön

Lauhtuva sää ja lumisade lisäävät sähköongelmia – varo hengenvaarallista nollavikaa

Sähköyrittäjät kehottavat pistäytymään myös mökeillä tarkistamassa mikä on tilanne.

Kuluva talvi on ollut poikkeuksellinen, sillä sähkökatkoista aiheutuvia ongelmia on ollut tavallista enemmän. Haja-asutusalueilla sähköt saattavat räpsyä tunnin-parin välein.

– Sulakkeet ovat kovilla kun sähkö ei kulje tasaisesti. Katkon jälkeen taas kaikki laitteet lähtevät päälle yhtä aikaa. Pääsulakkeita on palanut jonkin verran, sanoo sähköurakoitsija Juha-Antti Ilomäki Jämsästä.

– Perinteiset tulppasulakkeet varsinkin voivat ottaa itseensä katkon jälkeisestä piikkikuormasta. Tulppasulakkeissa saattaa lanka yksinkertaisesti väsyä, täydentää sähköalan yrittäjä Mikko Huikko Joutsan Rutalahdesta.

Mahdolliset lisäongelmat eivät ole kiinni katkon pituudesta. Pelkkä räpsähdyskin voi riittää.

Nollavika on hengenvaarallinen

Ilomäen mukaan kelit ovat katkoneet myös nollajohtimia. Nollajohtimen katkeamisesta johtuva nollavika voi olla hengenvaarallinen, sillä siinä sähkö saattaa kulkeutua esimerkiksi pistorasioiden metallisiin kieliin tai laitteiden metallikuoriin.

– Jos valot välkkyvät tai himmenevät, on syytä epäillä nollavikaa, Ilomäki sanoo.

Alijännite puolestaan saattaa rikkoa sähkölaitteita, kuten vaikkapa ilmalämpöpumppuja.

– Ja jos kiinteistön vesi tulee omalla pumpulla, sähköviat saattavat laukaista pumpun moottorin suojakytkimet. Silloin vettä ei tule, vaikka sähköt ovat jo kunnossa, sanoo Huikko.

Vapaa-ajan asunnolla olisi sähköammattilaisten mukaan nyt hyvä pyörähtää katsomassa, että kaikki on kunnossa.

– Vesilaitteet jäätyvät nopeasti, jos lämpöä ei ole tarjolla. Pakkasvahditkaan eivät välttämättä toimi, Huikko sanoo.

Ongelmien taustalla on lähinnä puihin kertynyt lumi. Se tarkoittaa, että tilanne voi jatkua pitkäänkin, sillä lumet pudottavaa suojasäätä ei ole luvassa.

.
.