Hoivaskandaaliin liitetty Attendo: Takavuosina yhtiötä arvosteltiin veroparatiisikytkyistä – nyt yhtiö maksaa Suomeen veroja yli 10 miljoonaa

Hoiva- ja terveyspalveluyritys Attendosta on paljastunut laiminlyöntejä hoivakodeissa ympäri maata. Attendo on osa pohjoismaista jättikonsernia, jonka suuromistaja on Suomen Attendon toimitusjohtaja ja hoivapalvelujen johtaja Pertti Karjalainen.

terveydenhoitoala
Attendo on Suomen suurimpia terveys- ja hoiva-alan yrityksiä.
Attendo on Suomen suurimpia terveys- ja hoiva-alan yrityksiä. Ismo Pekkarinen / AOP

Hoivapalvelujen maine alkaa olla vaakalaudalla useammassa alan yhtiössä. Viime päivinä on uutisoitu laajasti Esperi Caren laiminlyönneistä.

Tänään julkaistussa Ylen selvityksessä paljastuu, että myös Suomen suurin hoivapalveluyhtiö Attendo painii samankaltaisten ongelmien kanssa kuin Esperi Care, jonka toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni ilmoitti erostaan tänään tiistaina.

Pääsyynä Attendon ongelmiin on se, että hoitohenkilökuntaa on liian vähän. Aluehallintovirastojen (avi) tarkastuksissa on viime vuosina paljastunut epäkohtia ympäri maata.

Attendo on suurin Pohjoismaissa

Attendo tuottaa tuki- ja hoivapalveluja mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille, vanhuksille ja vammaisille eri puolilla Suomea. Hoivakoteja on yhteensä 370 eri puolilla maata.

Suomen Attendo on osa Pohjoismaiden suurinta sosiaali-ja terveysalan yritystä Attendoa. Se on listattu Tukholman pörssiin vuonna 2015.

Emoyhtiön suuria omistajia on Suomen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen, joka johtaa myös hoivapalveluja. Nykyinen Attendon toimitusjohtaja on Martin Tivéus.

Pertti Karjalainen on myös joidenkin Suomen Attendon pienempien tytäryhtiöiden toimitusjohtaja.

Suomen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.
Suomen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen. Lehtikuva

Attendo laajentui Suomeen vuonna 2007 ostamalla silloisen MedOne-konsernin. Pohjoismainen Attendo-konserni perustettiin vuonna 2007. Yrityksellä on Pohjoismaissa yli 24 000 työntekijää sadoissa toimipaikoissa ja Suomessa noin 10 000 työntekijää. Emoyhtiön omistajina on myös noin tuhat työntekijää.

Hoiva-alalla arvioidaan olevan palvelutaloissa noin 40 000 hoidettavaa, joista yksityisten tuottajien hoteissa on noin puolet. Attendon ja Esperi Caren lisäksi myös Mehiläinen on alan iso toimija.

Ei kytköksiä veroparatiisiyhtiöihin

Takavuosina Attendoa arvosteltiin veroparatiisien käytöstä sekä verosuunnittelusta. Esimerkiksi kansalaisjärjestö Finnwatch kertoi vuonna 2013 Attendon maksaneen konsernilainoja Luxemburgiin yli 110 miljoonaa euroa.

Järjestelyn oli tehnyt Attendon suurin omistaja, pääomarahasto IK Partners.

IK Partnersin myytyä osuutensa Attendosta yhtiön yhteydet veroetuja tarjoavaan Luxemburgiin kuitenkin katkaistiin. Nykyisin Attendon omistuksiin tai toimintaan ei liity veroparatiisiyhtiöitä.

Yhteisöveroja Suomeen yli 11 miljoonaa euroa

Attendolla on Suomessa kymmeniä tytäryhtiöitä. Verohallinnon tietojen mukaan Attendon verotettavat tulot vuonna 2017 olivat 55,6 miljoonaa euroa, mistä yhteisöveroja veroja maksettiin 11,1 miljoonaa euroa. Yrityksen liikevaihto oli toissa vuonna 511 miljoonaa euroa.

Attendoa omistavat ruotsalainen yksityinen sijoitusyhtiö Nordstjernan, Suomen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen ja keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo. Karjalaisen omistuksen markkina-arvo on noin 180 miljoonaa euroa. Tosin Attendon kurssi on laskenut Tukholman pörssissä vuoden aikana kymmenyksen.

Suurten omistajien joukosta löytyy myös ruotsalaisia rahastosijoittajia ja lisäksi yhtiön entinen toimitusjohtaja Henrik Borelius, joka jätti yhtiön toissa vuonna.

Maantieteellisesti omistajat ovat yhtiön nettisivujen mukaan Ruotsista, yli 60 prosenttia ja Suomesta 24 prosenttia.

Kaksikymmentä suurinta omistajaa omistavat lähes 80 prosenttia emoyhtiö Attendosta.

Tilastografiikka
Mikko Airikka | Yle

Terveystalo osti terveyspalvelut

Suomen Attendo on myös myynyt liiketoimintoja. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on hyväksynyt viime vuoden lopulla Terveystalon ja Attendon kaupat, jolla Attendon terveyspalvelut siirtyivät Terveystalolle.

Yhdistymisestä muodostui terveysalan selvästi suurin toimija Suomeen. Helsingin pörssissä noteeratulla Terveystalolla on noin 9 000 työntekijää. Attendolta ostettavissa osissa sille siirtyy noin 1 600 kokoaikaista työntekijää lisää. Noin puolet yhdistyneiden terveysalan toimintojen ammattilaisista toimii itsenäisinä ammatinharjoittajina.

Hoivapalvelujen johtaja Pertti Karjalainen on illalla Ylen A-studiossa TV1:ssä haastateltavana klo 21.00.

Korjaus 30.1. klo 8. 48: Täsmennetty kautta artikkelin, että Pertti Karjalainen on Suomen Attendon toimitusjohtaja. Hän on myös hoivapalvelujen johtaja.

Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin

Suurin osa kanteluista koskee nyt yksityisiä hoivayrityksiä – Lapissa ilmi epäkohtia myös Attendon toiminnasta: huolta henkilöstöstä, ruuasta ja turvallisuudesta

Asiantuntijat: Esperi Caren ongelmat ovat vain jäävuoren huippu myös Pirkanmaalla – "Vanhukselle sanotaan, että laske allesi vaippaan"

Hoivaliitot vaativat lakiin hoitajamitoituksia: "Yövuorossa yksi hoitaa kymmentä potilasta"

SDP aikoo esittää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta – oppositiopuolueet koolle huomenna