Suti-husky oppi rauhallisuutensa sokealta vetokoiralta – seurasimme, kun se muutti kavereineen 200 kilometrin päähän asiakkaiden perässä

Eräyrittäjä Janne Määttä ja 25 huskya muuttivat tammikuun lopulla Rovaniemelle Iso-Syötteen hotellipalon takia.

Pian 9 vuotta täyttävä Suti on yksi Syötteen Eräpalvelujen koirista, joka juoksee lopputalven Rovaniemellä. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Suti ei stressaa.

Rekien eteen Pudasjärven Syötteellä valjastetut koirat eivät tahdo pysyä nahoissaan, kun ajo on alkamassa, mutta Suti makaa ja tarkkailee tilannetta rauhallisena.

Eräyrittäjä Janne Määttä rapsuttaa Sutia ja hymähtää huomatessaan toimittajan ihmettelevän ilmeen.

– Suti ei hötkyile. Safarillakin asiakkaat ovat joskus olleet huolissaan, että ovatko he väsyttäneet koiran, kun Suti vaan makaa tauolla. Olen naurahtanut, että huomaatte kyllä kohta. Suti on yksi terävimmistä koirista, kun käsky käy.

Sutin rauhallisuuden taustalla on sokea Galaxy-niminen husky, joka käytti aikanaan tauot tehokkaasti hyväkseen ja opetti samalla Sutin rekikoiran tavoille.

Isäntä ja osa koirista lähtevät reissuhommiin

Nyt Suti ja sen parikymmentä kaveria sekä isäntä Janne muuttavat noin 200 kilometrin päähän Rovaniemelle.

Husky-yrittäjä Johanna Määttä ei olisi halunnut aluksi päästää yhtään koiraansa Rovaniemelle. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Emäntä Johanna Määttä kertoo, että koiratarhan talvikausi oli suunniteltu Hotelli Iso-Syötteen asiakkaiden varaan, mutta jouluinen hotellipalo muutti rajusti myös Määtän yrittäjäpariskunnan elämää.

– Meille oli tulossa paras kausi ikinä, mutta palon jälkeen kuviot piti laittaa uusiksi. Meidän asiakkaista 90-95 prosenttia tuli hotellin kautta, huokaisee yrittäjä Johanna Määttä.

Huskyt ovat uteliaita ja innokkaita lähtemään ajoon. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Suurin muutos tulee olemaan uusien asiakkaiden hankkiminen Lapin matkailumarkkinoilta. Lopputalven ja kevään ajan Johanna järjestää husky-safareita Syötteellä ja Janne Rovaniemen lähettyvillä Vaattunkikönkään matkailukeskuksessa.

Koirien pitää päästä juoksemaan

Husky-yrittäjä Johanna Määttä tervehtii koiriaan ulvomalla talviselle taivaalle. Vähitellen kymmenet huskyt nousevat vaikuttavaan tervehdykseen.

Huskyja
Husky-koirat kommunikoivat keskenään muun muassa ulvomalla.

Johanna Määttä kertoo, että vaikka yrityksen taloudellinen tulos on tärkeää, niin vielä tärkeämpää on saada kaikki 90 koiraa liikkeelle ja juoksemaan.

– Se on rahaakin tärkeämpää. Koirat ovat huippukunnossa ja rakastavat juosta. Nyt jos koirat eivät saa liikettä suunnitellusti, niin se vaikeuttaa myös ensi talveen valmistautumista.

Huskyt saavat omat koppinsa myös uuteen tarhaan Rovaniemelle. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Muutto tutusta tarhasta ja totutuista rutiineista voi aiheuttaa vaikeuksia koirille.

– Koira on aika paikkasidonnainen eläin, ja uuteen paikkaan tottuminen vie aikansa varsinkin kun kotitarhan tuttu lauma hajoaa, Johanna arvioi.

Sopeutumista uuteen ympäristöön helpotetaan kuitenkin kotitarhasta tuotavilla ruokakupeilla ja kopeilla, joiden lastaaminen trailerin lavalle on hikistä puuhaa yli 20 asteen pakkasessakin.

Kuka saa kenet?

Muuttopäätöksen jälkeen yksi isoimmista kysymyksistä oli, mitkä koirat lähtevät Rovaniemelle Jannen mukaan ja mitkä jäävät Johannalle Syötteelle.

– Alkuun se meni niin, että Janne ehdotti jotain koiraa niin sanoin, että ei lähde, ei lähde, ei lähde. Aika lailla varmaan kaikki käytiin läpi, Johanna naurahtaa.

Suti sai oman erikoishäkkinsä, kun muutto kohti Rovaniemeä alkoi. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Lopulta jako alkoi muodostua, ja molempien luottopakit sekä hyvät reissaajat löysivät paikkansa. Yksi ensimmäisistä Rovaniemen lipuista saaneista oli Suti.

– Se on niin varma tapaus ja tykkää lähteä reissuun. Auton ovi kun avautuu, niin Suti on heti autossa ja valmiina, Johanna kertoo.

Ja kuin emäntänsä kommenttia tukien tarhasta autoon haettava Suti ottaa ritolat hoitajaltaan, mutta ei karatakseen, vaan singahtaakseen omaan häkkiinsä pakettiauton perälle.

Matkailuauton romantiikkaa

Muovikukka koreilee kauniisti pakkasauringon paisteessa, siinä on Janne Määtän tulevien kuukausien koriste matkailuauton pöydällä.

Janne Määttä majoittuu Rovaniemen husky-tarhassa matkailuautoon lähelle koiria. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Rovaniemelle on rakennettu häkit ja muut olosuhteet noin 30 koiralle. Ensimmäisessä vaiheessa reissuun lähtee 25 huskya. Sähköasentajana aiemmin työskennellyt Janne on tehnyt pitkiä päiviä rakentaessaan Vaattunkikönkään tarhaa.

Seuraava haaste kotitarhassa on saada talviteloilla ollut suuri matkailuauto liikkeelle kohti Rovaniemeä. Lumivalli ei haluaisi päästää Fortero-matkailuautoa liikkeelle, mutta pian Janne ja auto ovat lähtövalmiina kohti Rovaniemeä.

Matkailuauton tilat tulevat tutuiksi Janne Määtälle kevään aikana. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Johanna naureskelee, että uskaltaako hän päästää tuollaista komeaa vaaleaa viikinkiä reissuun ollenkaan liikkuvan poikamiesboksin kanssa.

Parikymmentä vuotta yhdessä olleen pariskunnan sanailu jatkuu, samalla kun muuttovalmistelut kulkevat varmoin ottein eteenpäin. Ystävien ja yritystuttujen avulla koirakaravaani pääsee pian liikkeelle kohti Rovaniemeä ja Vaattunkiköngästä.

Yrittäjän on yritettävä

Syötteen Eräpalvelujen koiratarhan tammikuu on sujunut suhteellisen hyvin hotellipalon aiheuttamasta asiakaskadosta huolimatta.

– Mökkilomailijoita ja yritysasiakkaita on käynyt mukavasti ja uusia yksityisasiakkaitakin on tullut, Johanna Määttä kertoo.

Johanna ja Janne Määttä aloittivat eräyrittäjinä vuoden 2010 kesäkuussa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Vuodenvaihteessa tehdystä muuttopäätöksestä Rovaniemelle ei ole kuitenkaan luovuttu. Edessä on yrityksen tuloskuukaudet.

– Helmikuu on perinteisesti meidän paras kuukausi, ja iso osa koko vuoden tuloksesta tehdään lähiviikkoina, Johanna laskeskelee ja toivoo, että Rovaniemen tarha ja uudet asiakkaat paikkaavat tämän talven tulosta.

Syötteen koiratarhalla kasvaa myös neljä pientä huskya, joiden nimet ovat Litti, Lukaku, Luke ja Liekki. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kohta 10 vuotta koirien kanssa töitä tehneellä pariskunnalla on edessään mielenkiintoinen kevät. Kuurapartainen viikinki myöntää, että muutto mietityttää. Vastaus tulee hetkessä, kun häneltä kysyy, että hirvittääkö muutto?

– Koko ajan! Hirvitys ei ole loppunut missään vaiheessa, Janne naureskelee ja jatkaa, että yrittäjän on aina yritettävä.

Rovaniemi voi olla uuden alku

Syötteen Eräpalvelujen Rovaniemen tarha sijaitsee Vaattunkiköngään matkailu- ja luontoalueella, jossa on yöpymispaikkoja yli 100 ihmiselle. Johanna ja Janne Määttä tekevät yhteistyötä Villi Pohjola -yrityksen kanssa.

Omat kopit ja tutut häkkikaverit ovat helpottaneet koirien sopeutumista uuteen ympäristöön Rovaniemellä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Rovaniemeläisyhtiön toimitusjohtaja Sami Päivike kertoo, että koirasafarit ovat oiva lisä heidän palveluihinsa.

– Näin pystymmme suunnittelemaan ja tarjoamaan omille asiakkaillemme optimaalisen husky-kokemuksen, joka ei ole riippuvainen ulkopuolisen koirayrittäjän ja kohteen varauskirjoista.

Päivikkeen mukaan koirasafarit myyvät Rovaniemen seudulla hyvin, ja mahdollisia husky-asiakkaita haetaan myös Vaattunkikönkäällä vierailevista päivämatkailijoista.

Eräyrittäjä Janne Määttä rakensi uuden tarhan Rovaniemelle parillekymmenelle husky-koiralle. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Johanna Määttä pohtii, että uudet järjestelyt Syötteellä ja Rovaniemellä voivat tukevoittaa pariskunnan yrityksen toimintaa jatkossa.

– Olemme luoneet uusia asiakaskontakteja, ja nyt esimerkiksi Rovaniemellä on valmis tarha joko meille tai jollekin toiselle husky-yrittäjälle.

Suti-husky osaa levätä, kun on tauon paikka, myös uudessa tarhassa Rovaniemellä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Mutta miten koirat ovat kotiutuneet Vaattunkikönkäälle? Kysyimme sitä Janne Määtältä viikko muuton jälkeen.

– Yllättävänkin hyvin. Laumaa on kuitenkin sen verran ympärillä ja tutut kaverit häkeissä, niin ongelmia ei ole ollut. Juuri esimerkiksi Sutin laitoin valjaisiin, ja se laittoi maaten, Janne naurahtaa.

Suti ei stressaa Rovaniemelläkään.