1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärihelikopterit

Kuopion lääkärihelikopterin kuljetukset moninkertaistuivat: "Jos ennen kysyttiin, miksi potilasta kuljetetaan, nykyään kysymme, miksi ei?"

Kuopion lääkärihelikopteri hoiti viime vuonna lähes 600 potilasta, joista runsas joka kymmenes kuljetettiin sairaalaan.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Lääkärihelikopterikuljetukset ovat lisääntyneet selvästi Kuopion FinnHEMSin (siirryt toiseen palveluun) tukikohdan toiminta-alueella.

Kuopion lääkärihelikopterilla oli viime vuonna 80 kuljetusta, mikä on lähes kolmannes edellisvuotta enemmän. Yhteensä kopteri hoiti viime vuonna 590 potilasta, joista noin 14 prosenttia kuljetettiin sairaalaan.

Viiden viime vuoden aikana helikopterikyytien määrä on lähes viisinkertaistunut. Syyksi Kuopion tukikohdan vastaava lääkäri Pamela Hiltunen mainitsee toimintakulttuurin muutoksen.

– Kopteri ei ole enää erillinen saarekkeensa, vaan osa ensihoitoa. Jos ennen kysyttiin, miksi potilasta kuljetetaan, nykyään kysymme: miksi emme kuljettaisi, jos potilas joka tapauksessa tarvitsee lääkäriä matkalla sairaalaan?

Myös neljä vuotta sitten hankitut isommat kopterit ovat vaikuttaneet asiaan. Hiltusen mukaan potilaan saa aseteltua kopteriin aiempaa helpommin.

– Jos taas ollaan jossakin kaukana syrjäkylillä, niin kopterilla potilas voidaan saada nopeammin sairaalaan kuin ambulanssilla. Samalla kylän ainoan ambulanssin ei tarvitse lähteä pitkälle ja aikaavievälle matkalle.

Lääkärihelikopteria tarvitaan kiireellisissä tilanteissa.

– Esimerkiksi, jos potilaalla on uhkaava aivohalvaus tai hänen raajansa on leikkautunut onnettomuudessa irti, Hiltunen kuvaa.

Rissalassa tukikohtaansa pitävä Kuopion lääkärihelikopteri toimii lähinnä Pohjois- ja Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan alueilla. Joskus kopteri hälytetään myös Oulun suuntaan Pyhäjärven tienoille sekä Kainuuseen Sotkamon seudulle.