Useita yksityisiä päiväkoteja toiminut ilman asianmukaista rakennuslupaa Helsingissä – listasimme päiväkodit, joilla ei ole rakennuslupaa

Helsinki selvittää yksityisen Ankkalampi-päiväkotiketjun rakennuslupa-asioita.

päivähoito
Saippukupla.
Toni Pitkänen / Yle

Yksityisellä päiväkotiyrityksellä on useita luvattomia päiväkoteja Helsingissä. Asiasta kertoi tiistaina Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ankkalampi-päiväkotiketjun yksiköissä lapsia on hoidettu vuosia ilman asianmukaisia rakennuslupia. Rakennusluvan avulla pystytään varmistamaan tilojen turvallisuus ja sulkemaan pois terveyshaittojen mahdollisuus. Nyt tiloissa on havaittu puutteita muun muassa ilmastoinneissa ja varauloskäytävissä.

Esimerkiksi Ankkalammen Lauttasaaren-päiväkodin tapauksessa Helsingin kaupunki pitää mahdollisena, että varastona olleessa tilassa voi olla asbestia tai jäämiä vaarallisista aineista. Rakennukseen on kuitenkin tehty pintaremontti, joten asiaa on vaikea tutkia.

Ankkalammen toimitusjohtaja Heidi Ruhala kertoo Ylelle, että seitsemässä selvityksen alla olevassa päiväkodissa on yhteensä 150 hoitopaikkaa.

Helsingin Sanomat on kertonut aiemmin tammikuussa yrityksen luvattomasta päiväkodista Helsingin Lauttasaaressa. Ruhalan mukaan vain tuo eli Lauttasaaren päiväkoti on lakkauttamisuhan alla.

Helsingin kaupungin rakennetun ympäristön valvontayksikön päällikkö Pentti Ruuska kuitenkin sanoo Ylelle, että sulkemisuhka ei ole poissuljettu myöskään muiden yrityksen päiväkotien kohdalla.

Ankkalampi ei ole toimittanut tärkeitä asiakirjoja

Päivähoitoketjun lupa-asioita on tänään selvitetty ja aamupäivällä tilanne oli Ruuskan mukaan sekava. Iltapäivään mennessä Ruuska pystyi varmistamaan seitsemän Ankkalammen päiväkotia, joilta puuttuu rakennuslupa: kaksi yksikköä Punavuoressa, kaksi yksikköä Lauttasaaressa, sekä yksiköt Arabianrannassa ja Töölössä.

Aamupäivällä Ruuska totesi, että jos Ankkalammelta ei saada tarvittavia asiakirjoja, niin kaupunki saattaa joutua sulkemaan osan päiväkodeista. Valvonnan mukaan Ankkalampi on viivytellyt lupa-asioiden jättämisessä ja jättänyt luvanmukaisia rakennustöitä suorittamatta.

– Luottamus on mennyt päiväkotiyrittäjään, Ruuska sanoo.

Rakennusvalvontaalkoi selvitellä Ankkalammen lupa-asioita viime syksynä. Kaupunki selvittää parhaillaan myös toisen yksityisen päiväkotiyrittäjän lupa-asioita Helsingissä. Ruuska ei kuitenkaan kerro, mikä yritys on kyseessä.

Kaupunki on korjannut lupamenettelyään

Ruuska myöntää, että kaupungin viranomaisten yhteistyö ei ole ollut riittävän hyvää ja tämä on mahdollistanut epäkohtien syntymisen. Aiemmin kaupungin varhaiskasvatus on ilmoittanut yksityisestä päiväkodista aluehallintovirastoon (Aviin) rekisteröitäväksi. Ruuskan mukaan Avin rekisteröinti taas on mahdollistanut Kelan myöntämät tukirahat.

– Tässä prosessissa ei ole tarkistettu, että päiväkodilla on tarvittavat rakennusluvat ja luvista on tehty loppukatselmus, Ruuska sanoo.

Vuodenvaihteen jälkeen lupaprosessia on muutettu niin, että päiväkoti ei saa tukirahoja ennen kuin rakennuslupien loppukatselmus on tehty. Vanhalla menetelmällä päiväkotiluvan saaneita yrittäjiä on Helsingissä useita.

– Toivon mukaan nämä yrittäjät nyt heräävät selvittelemään omia päiväkotilupa-asioita ja laittamaan ne kuntoon oma-aloitteisesti, Ruuska toteaa.

Hänen mukaansa rakennusvalvonnalla ei ole ollut mahdollisuutta käydä päiväkotiyritysten lupa-asioita järjestelmällisesti läpi.

Päivitetty kello 16:30: Lisätty lista ilman rakennuslupaa olevista päiväkodeista ja päivitetty kauttaaltaan.

Tarkennettu kello 14.43 uutiseen alkuun, mitä rakennuslupa tarkoittaa, ja tiedot Ankkalammen Lauttasaaren-päiväkodista.