Väki vähenee Meri-Lapissa – kemiläisiä oli näin vähän viimeksi heti sotien jälkeen

Kemin väkiluku vajenee kohti 21 000 asukkaan rajaa. Viimeksi väkeä oli alle sen vuoden 1946 lopussa.

Meri-Lappi
Maisemaa Kemin keskustan läheltä.
Väki vähenee, pidot paranee? Meri-Lapin väkiluku on laskenut jo selvästi alle Rovaniemen kaupungin asukasluvun.Risto Koskinen / Yle

Väkiluvun väheneminen jatkui voimakkaana Meri-Lapissa viime vuonna. Tilastokeskuksen joulukuun ennakkolukujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi kemiläisiä oli viime vuoden lopussa 21 024, mikä on yli 200 vähemmän edellisen vuoden lopussa.

Kemin väkiluku on ollut näin alhainen viimeksi vuonna 1946, jolloin kemiläisiä oli kaupungin tilastojen (siirryt toiseen palveluun) (aukeaa uuteen ikkunaan) mukaan 20975 henkeä. Viimeksi Kemin väkiluku on ollut kasvussa vuonna 1976, jos tarkastellaan koko vuoden väkilukua.

Väki väheni viime vuonna kaikissa alueen kunnissa. Lasku oli erityisen nopeaa Ylitorniolla, missä väkiluku painuu vauhdilla kohti neljän tuhannen rajaa. Ylitorniolaisia oli viime vuoden lopussa 4017 eli 101 vähemmän kuin edellisen vuoden lopussa.

Alueen kolmanneksi suurin kunta Keminmaa menetti sekin väkeään reilusti. Keminmaalaisia oli viime vuoden lopussa enää 8149, missä vähennystä edellisvuoden lopusta on 147.

Merilappilaisia on vähemmän kuin rovaniemeläisiä

Uudet tuhatluvut voivat olla väkilukusarakkeessa pian myös Simon tilastoissa, sillä simolaisia oli viime vuoden lopussa 3044. Vähennystä edellisen vuoden loppuun verrattuna oli 66.

Myös Tervolassa ja Torniossa väkiluku on laskenut, mutta naapureihin verrattuna hieman hitaammin. Tervolan väkiluku laski viime vuoden aikana vain kuudella henkilöllä. Torniossa miinusta tuli tilastoihin 59 henkilön verran.

Koko Meri-Lapin seutukunnan väkiluku on vähentynyt edellisvuoden lopusta viime vuoden loppuun yli 500 ihmisellä. Seutukunnan väkiluku Ylitornio mukaan luettuna oli vuoden lopussa vajaat 61 500. Viidessä vuodessa merilappilaisten määrä on vähentynyt lähes 2400 ihmisellä.

Vertailun vuoksi Lapin suurimman kaupungin, Rovaniemen väkiluku oli viime vuoden lopussa lähes 63000 ja kasvoi edellisvuodesta yli 500 asukkaalla.