1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanta-Häme

Väki hupenee Helsingin, Turun ja Tampereen muodostaman pizzakolmion keskeltä

Vahvasti kasvavan kaupunkikolmikon keskellä Kanta-Häme kuihtuu. Väki pakenee kiihtyvää tahtia.

Kanta-Häme
Hämeenlinnan tori
Talvisella Hämeenlinnan torilla saa ihmisiä etsiä.Mika Halme / Yle

Kanta-Hämeen väkiluku kääntyi laskuun vuonna 2014. Pahinta maakunnan kannalta on se, että väkiluvun väheneminen on vain kiihtynyt. 2014 asukasluku väheni reilulla sadalla henkilöllä, seuraavina parina vuonna jo useilla sadoilla ihmisillä. Tuhannen henkilön vähennysmäärä ylittyi vuonna 2017 ja viime vuonna luku oli yli 1 300 asukasta.

Samaan aikaan niin sanotun pizzakolmion kulmakaupungeissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella väkimäärä kasvaa. Jopa Kanta-Hämeen itäisessä naapurikaupungissa Lahdessa asukkaiden määrä lisääntyy, vaikka verkkaista tahtia.

Ennen oli toisin

Kanta-Hämeen asukasmäärä kasvoi aiemmin kovaa vauhtia, selvästi koko maan väestönkasvua enemmän. Tilastokeskus ennakoi vuonna 2007, että Kanta-Hämeen väestönkasvu jatkuu vahvana. Vuoden 2018 väkimääräksi Tilastokeskus arvioi tuolloin 181 556 ihmistä. Nyt Tilastokeskuksen ennakkotieto antaa maakunnan väkimääräksi lukeman 171 436 eli melko tarkalleen kymmenen tuhatta asukasta vähemmän.

Kanta-Hämeen sisällä yksi seutukunta kolmesta on taantunut nopeinta tahtia. Kaikki Forssan seudun viisi kuntaa ovat menettäneet asukkaitaan kuluvalla vuosikymmenellä joka vuosi. Vuodesta 2011 seutukunnan väkiluku on pudonnut 2381 asukkaalla. Määrä on 6,7 prosenttia vuoden 2011 asukasluvusta.

Aiemmin kovaa kasvaneen Hämeenlinnan seutukunnan kasvu kääntyi miinusmerkkiseksi kolme vuotta sitten ja Riihimäen seutukunnan jo vuotta aiemmin.

Liikemiesten menestysopin kuuluisat kolme sanaa – sijainti, sijainti, sijainti – olivat ilmeisimmin aiemmin Kanta-Hämeen menestyksen takana. Onko sijainti nyt kolmen menestyskaupungin puristuksessa muuttunut kiroukseksi?

Lue seuraavaksi