Miksi Lotossa voittaminen on niin vaikeaa? Koska tilastojen mukaan niin vaan on

Loton päävoiton saa aivan varmasti, jos tekee 18,6 miljoonaa erilaista riviä.

lotto
Lottopallot pöydällä
Ari Räsänen / Veikkaus

Loton edellinen päävoitto jaettiin viime vuoden puolella, lokakuussa viikolla 42. Silloin potti jaettiin viiteen osaan.

Sen jälkeen tyhjää on nyhdetty 14 kierroksen ajan, vaikka rivejä on tässä välissä täytetty yli 90 miljoonaa.

Näin pitkä päävoitoton jakso ei tilastojen mukaan ole ihme. Harvinaista se silti on, sillä tilastollisesti tällainen voitoton jakso sattuu vain noin kerran kahdeksassa vuodessa.

Se olisi outoa, jos joku aina ja joka kierroksella voittaisi pääpotin, koska rivejä tehdään yhdellä kierroksella enimmillään vähän yli yhdeksän miljoonaa. Voittotilastoa heikentää se, että yhdellä kierroksella varman päävoiton takaavasta noin 18,6 miljoonasta erilaisesta rivistä tehdään ehkä vain noin 40 prosenttia.

Loput ovat päällekkäisiä muitten rivien kanssa.

Synttäririvillä ei paljoa saa – kone valitsee tasaisemmin

Veikkauksen tilastojen mukaan yhden kierroksen riveistä ihminen valitsee noin 55 prosenttia. Loput valitsee kone.

Valinnoissa on se ero, että ihmiset pelaavat hyvin usein samanlaisilla riveillä. Sellaisia ovat kaikki säännölliset sarjat, kuviot tai syntymäpäiviin pohjautuvat rivit.

Kone taas valitsee tasaisemmin erilaisia rivejä. Tämä johtaa siihen, että vähemmistä riveistä huolimatta koneen ja ihmisen valitsemien voittorivien määrä on melko tarkkaan tasan suhteessa 50/50.

Ihmisen valitsemista samanlaisista riveistä esimerkki on numerosarja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7. Se löytyy noin 1 500 muunkin veikkaajaan lapulta.

Toinen esimerkki suosikkirivistä on seitsemän rastia ylhäältä alas kolmannessa pystyrivissä ruudukon vasemmassa reunassa. Sillä voi voitto tulla yhtä todennäköisesti kuin millä rivillä tahansa, mutta voiton saa jakaa reilun tuhannen muun veikkaajan kanssa.

Syntymäpäivien suosiminen taas jättää pois tukun numeroita, kun numeroa 32 ja sitä suurempia ei enää käytetä.

Yhteensä tekemättömiä rivejä on joka kierroksella miljoonia, tuplajättikierroksellakin jopa yli puolet kaikista mahdollisista riveistä.

Numeron lisäys heikensi mahdollisuuksia

Lottopotin voittamisen todennäköisyys heikentyi vuonna 2016 tehdyn uudistuksen jälkeen selvästi.

Kun ruudukkoon lisättiin yksi numero, 40, niin erilaisten mahdollisten rivien määrä kasvoi entiseen 39 numeron ruudukkoon verrattuna 3 262 623:lla.

Samalla rivien määrä kasvoi 21,2 prosenttia ja päävoiton todennäköisyys laski noin 17,5 prosenttia.

Loton pääpotin voi siis saada 0,0000054 prosentin todennäköisyydellä. Helppoa se ei ollut ennen uudistustakaan. Silloin todennäköisyys oli 0,0000065 prosenttia.

Edes neljä oikein tuloksen saaminen ei helpottunut. Ennen uudistusta sellaisen sai 1,13 prosentin todennäköisyydellä ja nyt 1,02 prosentin todennäköisyydellä.

Yhdysvalloissa pelattavaan Powerball-lottoon verrattuna meidän Lottomme päävoiton nappaaminen on helppoa. Powerball-voiton todennäköisyys on yksi 292 201 338:sta.

Meille tutusta Eurojackpot-pelistä saa pääpotin varmasti tekemällä 95 344 200 erilaista riviä.

Lotossa tavoitellaan huomenna lauantaina kaikkien aikojen suurinta pottia. Yksin oikean rivin valitseva saa noin 15 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Lotossa ennätyspotti – saako voittaja hassata rahat miten haluaa? Oikeustieteen professori muistuttaa puolison oikeuksista

Lottoon mukaan uusi numero – näin se vaikuttaa voittojen todennäköisyyksiin

Uskotko voittavasti illan 90 miljoonan jättipotin? Näin unelma toteutuu todennäköisemmin