Tehostettu työnvälitys puree Varsinais-Suomessa – kokeilussa yli 2000 saanut töitä tai opiskelupaikan

Tavoitteena kokeilla, miten julkisen ja yksityisen työnvälityksen yhteistyö sujuu.

työllistyminen
Yrittäjä Elina Vainio
Elina Vainio päätti ryhtyä yrittäjäksi ja valmistaa nyt treeni- ja kilpavaatteita voimistelijoille ja tanssijoille.Petra Ristola / Yle

TurkuKaksi vuotta työttömänä ollut Elina Vainio löysi töitä yksityisen työnvälittäjän, Työelämän Infopisteen kautta. Hänet ohjasi tehostettuun työnvälitykseen Varsinais-Suomen TE-toimisto.

Kosmetologin koulutuksen saanut Vainio päätti vaihtaa alaa ja ryhtyä yrittäjäksi. Nyt Vainio valmistaa esiintymis- ja treenivaatteita voimistelijoille ja tanssijoille. Harrastuksesta on tullut työ.

– Tämä on ollut haave ja sain työnvälityksestä hyvät eväät yrittäjyyteen. Siellä otettiin oma elämäntilanteeni hyvin huomioon ja käytiin läpi erilaisia vaihtoehtoja, sanoo Vainio.

Varsinais-Suomessa on saatu hyviä kokemuksia tehostetusta työnvälityksestä. Siinä TE-toimiston ja yksityisen yrityksen yhteistyöllä kokeillaan, miten yksityinen yritys hoitaa työnvälitystä työvoimaviranomaisen tukena.

Kouluttaja Marika Nieminen
Marika Nieminen sanoo, että Työelämän Infopisteessä kuunnellaan työnhakijan omia toiveita herkällä korvalla.Petra Ristola / Yle

TE-toimisto ohjaa asiakkaitaan tehostettua työnvälitysta tarjoavan yrityksen, Työelämän Infopisteen, palveluihin ja tavoitteena on nopea työllistyminen.

Työelämän Infopiste on viimeisen puolentoista vuoden aikana löytänyt työ- tai opiskelupaikan reilulle 2 000 asiakkaalleen. Heistä yli 1 500 on saanut töitä, noin 400 on lähtenyt opiskelemaan ja reilut 50 on yrittäjänä.

Tehostettu työnvälitys on löytänyt puolelle asiakkaistaan työ- tai opiskelupaikan, sillä Työelämän Infopisteen palvelun aloittaneita asiakkaita on noin 4 100.

– Tavoitteena on välittää ihmisiä töihin. Keskitymme siihen, mitä työnhakija haluaa, ja autamme häntä siinä eteenpäin, sanoo Työelämän Infopisteen kouluttaja Marika Nieminen.

Jokaisesta työllistyneestä maksetaan palkkio

Työelämän Infopisteessä työskentelee yhdeksän valmentajaa. He paneutuvat henkilökohtaisesti asiakkaiden tilanteisiin.

Tuloksesta maksetaan eli jokaisesta työ- tai opiskelupaikan saaneesta asiakkaasta yritys saa palkkion. Mitä vaikeammin työllistyväksi asiakas on arvioitu, sen suurempi korvaus on. Yli 40 prosentilla Työelämän Infopisteen kautta työllistyneistä asiakkaista on ollut todennäköinen riski joutua pitkäaikaistyöttömäksi.

Työelämän Infopisteessä pyritään siihen, että asiakkuus olisi lyhyt. Asiakkuus kestää keskimäärin kaksi kuukautta. Niemisen mukaan asiakkaiden tilanteisiin kuitenkin perehdytään ja ratkaisuja etsitään yhdessä. Jos asiakkaan omalta alalta työtä ei löydy, myös uramuutoksia pohditaan.

– Ketään ei pakoteta mihinkään. Pyrimme löytämään hakijan näköisen tuloksen, sanoo Marika Nieminen.

Kaikenikäisiä ohjataan tehostettuun työnvälitykseen

Työnvälitystä tehdään yhteistyössä Varsinais-Suomen TE-toimiston kanssa. TE-toimiston tavoitteena on ohjata noin 3 500–4 000 asiakasta vuodessa tehostetun työnvälityksen piiriin.

– Yhteistyö toimii hyvin, ja kokemukset ovat olleet rohkaisevia, sanoo Varsinais-Suomen TE-toimiston palveluesimies Jukka Vatanen.

Vatasen mukaan tehostetun työnvälityksen piiriin ohjataan kaikenikäisiä työttömiä ja lomautettuja, työkykyisiä asiakkaita kaikilta ammattialoilta. TE-toimisto tekee edelleen työnvälitystä, mutta yksityinen työnvälitys toimii TE-toimiston apuna.

– Tämä on tervetullut lisäresurssi työnvälitykseen. Alueemme työmarkkinoilla on kova kysyntä työntekijöistä, mutta TE-toimiston omia henkilöresursseja on vähennetty vuosien varrella, sanoo Varsinais-Suomen TE-toimiston palveluesimies Jukka Vatanen.

Työelämän Infopisteen toimipaikka
Varsinais-Suomen TE-toimisto ohjaa Työelämän Infopisteeseen asiakkaita noin 3 500 vuodessa.Petra Ristola / Yle

Työnvälityksen muutokseen valmistaudutaan

Elina Vainiolla riittää hommia. Verkkokaupan kautta tilauksia tulee ympäri Suomea ja töitä tehdään aina, kun on aikaa.

– Kyllä tässä on paljon töitä, ei ole mitään kahdeksasta neljään työaikaa. Mutta on tämä palkitsevaa. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Tehostettu työnvälitys jatkuu Varsinais-Suomessa vuoden 2020 loppuun saakka. Keskeinen tavoite on kokeilla käytännössä yksityisen ja julkisen työnvälityksen välistä yhteistyötä.

Kyseessä on kokeilu, kasvupalvelupilotti (siirryt toiseen palveluun), jolla valmistaudutaan mahdolliseen maakuntauudistukseen. Uudistuksessa työnvälitys siirtyisi perustettavien maakuntien vastuulle.

Lue lisää:

Lounais-Suomeen kaivataan lääkäreitä ja rakennusmiehiä – "Tilanne on pahin pitkään aikaan"