Palestiinalaisten pääministeri ja hallitus eroavat

Pääministeri Rami Hamdallah oli johtanut hallitusta vuodesta 2014 alkaen.

Palestiina (alue)
Eroanomuksensa jättänyt palestiinalaisten pääministeri Rami Hamdallah.
Eroanomuksensa jättänyt palestiinalaisten pääministeri Rami Hamdallah.Abed al Hashlamoun / EPA

Palestiinalaishallinnon pääministeri Rami Hamdallah on jättänyt hallituksensa eropyynnön presidentti Mahmud Abbasille, kertoo hallinnon uutistoimisto Wafa. Hallitus kuitenkin jatkaa tehtävissään, kunnes uusi hallitus on muodostettu.

Hamdallah oli johtanut Israelin miehittämällä Länsirannalla toimivaa hallitusta vuodesta 2014 alkaen. Hän oli myös vastuussa palestiinalaishallintoa kontrolloivan Fatah-puolueen ja Gazaa vuodesta 2007 hallinneen Hamasin välisistä sovitteluyrityksistä.

Hallituksen eron uskotaan vaikeuttavan entisestään Hamasin ja Abbasin johtaman Fatahin välisiä suhteita.

Asiantuntijoiden mukaan hallituksen eron taustalla on presidentti Abbasin halu vahvistaa asemaansa ja eristää Hamasia entisestään. Hamas on tuominnut hallituksen eron ja syyttää Abbasia oman etunsa ajamisesta.

Fatah ja Hamas sopivat kaksi vuotta sitten, että Fatahin käsissä oleva palestiinalaishallinto ottaisi hallintaansa myös Gazan. Sopimus on kuitenkin käytännössä kaatunut, koska puolueet ovat kiistelleet vallanjaosta ja suhteesta Israelin miehitysvaltaan.

Lue myös:

Airbnb poistaa majoituskohteensa Israelin siirtokunnista – Israelilaisministerit suuttuivat: "Kurjista kurjin boikottiyritys"

Israel teki ilmaiskuja kymmeniin kohteisiin Gazassa vastauksena raketti-iskuihin

Lähteet: Reuters, AFP