1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kauhava

Kauhavalla puuhataan omaa Brexitiä – "Häxitin" taustalla tyytymättömyys kantakaupungin mahtirooliin kaupungin rahanjaossa

Kauhavalla on tehty kuntalaisaloite Alahärmän ja Ylihärmän irrottautumisesta Kauhavasta.

Kauhava
Kauhavan kunnantalon kyltti
Merja Siirilä / Yle

Aloitteessa vaaditaan neuvoa-antavaa kansanäänestystä, jossa voitaisiin äänestää selvitystyön aloittamisesta. Tavoitteena olisi joko liitoksen purkaminen, tai Ylihärmän ja Alahärmän osakuntaliitos johonkin toiseen kuntaan.

Aloitetta perustellaan sillä, ettei kaupunginosien tasapuolinen kehittäminen ole toteutunut sovitulla tavalla. Aloitteen taustalla ovat keskustan varavaltuutettu Jarkko Korkiakangas ja perussuomalaisten valtuutettu Esa Puronvarsi.

– Ihmiset Ala- ja Ylihärmässä ovat kyllästyneet siihen keskittämispolitiikkaan, mitä Kauhavalla on viimeisen kymmenen vuoden aikana harjoitettu. Alahärmässä kiehahti, kun kaksi kauhavalaista valitti hallinto-oikeuteen Alahärmän liikuntahallihankkeesta, Puronvarsi sanoo.

Hänen mukaansa kauhavalaisia hiertää lisäksi Kauhavalle suunnitellun uuden Sote-keskuksen rakentaminen. Puronvarsi sanoo, että kaupungilla ei ole siihen varaa ja sen rakentaminen tarkoittaisi palvelujen heikentämistä.

Kansanäänestys vaatii noin 500 kauhavalaisen allekirjoituksen

Kunnallisista kansanäänestyksistä säädetään kuntalaissa. Kansanäänestyksen toimeenpanosta päättää valtuusto. Aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä voi tehdä vähintään neljä prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kunnan asukkaista.

Vaakunoita seinällä
Alahärmän, kaksi Kauhavan, Kortesjärven sekä Ylihärmän vaakunat.Merja Siirilä / Yle

Kauhavalla kansanäänestyksen eteneminen tarkoittaisi, että noin 500 yli 15-vuotiasta kauhavalaista allekirjoittaa sen. Puronvarsi näkee tärkeimpänä selvitystyön aloittamisen.

– Selvittäminen tässä nyt on se pääasia. Äänestyksen tarkoitus ei ole se, että lyödään halki poikki ja pinoon, vaan nyt halutaan selvittää kuntalaisten mielipiteet ja eroamisen realistisuus, Puronvarsi sanoo.

Kuntaliitos Kauhavan, Kortesjärven, Alahärmän ja Ylihärmän välillä tehtiin tasan kymmenen vuotta sitten.

– Ei voi jatkua niin, että kolmea Kauhavaan liittynyttä kuntaa jatkuvasti kuritetaan. Jos ajatellaan kymmenen vuoden aikana tehtyjä investointeja, niin Kanta-Kauhavan alueelle on hakattu rahaa noin 70 miljoonaa, Ylihärmään 14,5, Kortesjärvelle 5,5 miljoonaa ja Alahärmään 3,9 miljoonaa euroa, Puronvarsi laskee.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ymmärtää huolen

Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kokoomuksen Janne Sankelon mukaan kuntalaismielipiteiden kuunteleminen on tärkeää.

– Haluan painottaa, että kaupunginvaltuustossa on tehty selkeästi myönteinen päätös Alahärmän liikuntahallihankkeeseen äänin 36-6. Kun puukkojunkkarien kaupungissa eletään, niin mentaliteetti aina joskus vähän räiskyy. Vahvojen kuntakeskusten välillä on joskus hankausta, mutta mielestäni Kauhava pystyy silti tasapuolisesti kahittämään kaikkia alueitaan, Sankelo sanoo.

Lue seuraavaksi