Theresa May Britannian parlamentille ennen äänestystä: Näyttäkää EU:lle, minkälaisen brexit-sopimuksen haluatte

Pääministeri Theresa May haluaa tehdä muutoksia EU:n kanssa tekemäänsä sopimukseen. EU:n mukaan sopimusta ei voi enää muuttaa.

Brexit
Pääministeri Theresa May.
Britannian pääministeri Theresa May haluaa muuttaa erosopimusta.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan Britannian EU-erosopimusta on muutettava, jotta se saa parlamentin hyväksynnän. Muutoksia pitäisi pääministerin mukaan tehdä Pohjois-Irlannin rajajärjestelyitä koskeviin pykäliin.

EU on kieltäytynyt tekemästä mitään muutoksia sopimukseen.

Britannian parlamentti äänestää tiistaina illalla puolueiden ja parlamentaarikkojen tekemistä muutosesityksistä hallituksen brexit-suunnitelmiin. Äänestys alkaa aikaisintaan kello 21 Suomen aikaa, ja sitä edeltää parlamenttikeskustelu.

May mukaan parlamentin on nyt näytettävä EU:lle, minkälaisen sopimuksen se on valmis hyväksymään.

– Tänään meidän on lähetettävä viesti siitä, mitä parlamentti haluaa, May sanoi parlamentissa.

May sanoi itse uskovansa, että parlamentti haluaa muutoksia niin sanottuun backstop-pykälään eli hätäjärjestelyyn, joka pitäisi Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan avoinna. May sanoi tukevansa konservatiiviedustaja Graham Bradyn ehdotusta, joka vaatii järjestelyn korvaamista muilla vaihtoehdoilla.

Parlamentti hylkäsi pari viikkoa sitten Mayn ja EU:n laatiman EU-erosopimuksen murskaluvuin. Mayn mukaan parlamentti pääsee äänestämään varsinaisesta sopimuksesta uudelleen mahdollisimman pian.

Muutoksia Pohjois-Irlannin rajajärjestelyyn

Pääministerin tiedottajan mukaan May haluaa, että sopimuksen niin sanottuun backstop-osioon eli hätäjärjestelyyn on tehtävä laillisesti sitovia muutoksia. Tiedottajan mukaan May haluaa varmistaa, että järjestely olisi vain väliaikainen.

Järjestely pitäisi Pohjois-Irlannin osittain EU-säädöksien alaisena ja Britannian tulliliitossa EU:n kanssa, mikäli Britannia ja EU eivät löydä muuta keinoa pitää Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa avoimena.

Parlamentti hylkäsi Mayn erosopimuksen murskaluvuin pari viikkoa sitten. Pohjois-Irlannin hätäjärjestely hiertää etenkin kovan linjan brexitin kannattajia.

May aikoo tiedottajansa mukaan olla yhteydessä EU:n johtajiin vielä tiistain aikana. EU:n mukaan erosopimus on lopullinen, eikä siitä aiota neuvotella. Muutokset vaatisivat kaikkien muiden 27 EU-jäsenmaan hyväksynnän.

Seitsemän ehdotusta

Parlamentti äänestää tiistaina illalla muutoksista Britannian EU-suunnitelmiin. Parlamentin puhemies valitsi iltapäivällä seitsemän muutosehdotusta, joista parlamentti äänestää. Todennäköisesti vain parille ehdotukselle löytyy tukea.

Mayn tukema konservatiiviedustaja Graham Bradyn ehdotus vaatii, että backstop-järjestely korvattaisiin muilla tavoilla.

Työväenpuolueen ehdotus vaatii, että parlamentin tulee estää sopimukseton ero esimerkiksi pysyvän tulliliiton tai uuden kansanäänestyksen avulla.

Työväenpuolueen edustajan Yvette Cooperin ehdotus siirtäisi EU-eron parlamentin käsiin ja vaatisi, että eroa lykätään, jos sopimusta ei synny 26. helmikuuta mennessä.

Lisäksi parlamentti äänestää Skotlannin kansapuolueen ehdotuksesta, joka vastustaa sopimuksetonta eroa, edellyttää eron lykkäystä, jos sopimusta ei synny ja vaatii, ettei Skotlantia eroteta EU:sta vastoin skotlantilaisten tahtoa.

Muut ehdotukset vaativat suppeammin sopimuksettoman eron torjumista, EU-eron lykkäämistä, jos sopimusta ei synny, sekä parlamentaarikkojen omien brexit-ehdotusten tuomista käsittelyyn.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta. Jos Britannia ja EU eivät saa aikaiseksi sopimusta tai jos eroa ei lykätä, Britannia jättää EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta.

Lue myös:

Britannian parlamentti äänestää jälleen brexitistä, osa muutosehdotuksista saattaa mennä läpi

Britannia voi suistua "ennennäkemättömään tilanteeseen" – Parlamentti yrittää riistää brexitin hallituksen käsistä

Lähteet: Reuters, AFP, STT