Suurin osa kanteluista koskee nyt yksityisiä hoivayrityksiä – Lapissa ilmi epäkohtia myös Attendon toiminnasta: huolta henkilöstöstä, ruuasta ja turvallisuudesta

Lapin aluehallintovirastoon on tullut useita ilmoituksia varsinkin Attendon omistamaan Ranuan Sisu-hoivakotiin liittyen.

vanhustenhoito
vanhan naisen käsi ja rollaattori
Lapin aluehallintovirasto vireille tulleet Attendoa koskevat valvonta-asiat ovat Keminmaassa, Kemijärvellä, Rovaniemellä ja Ranualla.AOP

Yksityisten suurhoivaketjujen vanhustenhoidossa tulee ilmi yhä enemmän puutteita. Maanantaina kerroimme Esperi Caren henkilöstöongelmista neljässä vanhusten tai kehitysvammaisten hoivayksikössä Lapissa.

Nyt epäkohtia on paljastunut myös Attendon toiminnasta.

Attendon Ivalon hoivakoti on jo joutunut kohentamaan henkilöstömääräänsä viranomaisten käskystä. Tällä hetkellä viranomaiset selvittävät neljän Attendon vanhustenyksikön toimintaa: ne sijaitsevat Kemijärvellä, Keminmaassa, Rovaniemellä ja Ranualla.

Ranuan Sisu-yksiköstä on tullut Lapin aluehallintovirastoon useita ilmoituksia. Ranua ulkoisti vanhustenhoidon Attendolle syksyllä 2018.

– Huoli henkilöstön määrästä, ravintoon ja ravitsemukseen liittyvistä asioista, saavatko vanhukset riittävää huolenpitoa ja onko hoito riittävän turvallista, luettelee sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen Lapin aluehallintovirastosta.

Attendo: Korjauksia on jo tehty, Ranualla luonnollisia poismenoja

Attendon viestinnän mukaan kaikkien neljän hoivakodin kohdalla on käyty keskustelua ilmoitusten vuoksi joko aluehallintoviraston tai kuntien kanssa.

Ranualla omaiset ovat ottaneet aluehallintovirastoon yhteyttä, koska useampi asiakas on kuollut heidän siirryttyään Attendon yksikköön. Attendon viestintäpäällikön Timo Korpelan mukaan nämä ovat olleet luonnollisia poismenoja. Suurin osa menehtyneistä saapui hoivakotiin laitospaikoilta. Asiasta on nyt keskusteltu kunnan päättäjien ja johtavan lääkärin kanssa, Timo Korpela sanoo.

Ranuan kunnasta kerrottiin ennen meille tullutta Attendon vastausta, että heille on tullut joitakin ilmoituksia hoivayritystä koskien. Perusturvajohtaja Tea Romppainen ei kuitenkaan tiennyt, että ilmoituksia on ollut useita. Romppaisen mukaan jokainen ilmoitus otetaan vakavasti ja selvitetään.

Keminmaan Kallinrannan hoivakodissa aluehallintoviraston valvonnan kohteena on edelleen tietoturvarike. Valvonnassa ovat sekä kunta että Attendo.

Rovaniemen Hillankukan hoivakodissa sekä Kemijärven Puistolan hoivakodissa on jo kummassakin ollut tarkastus, jonka jälkeen lisäselvityspyyntöjä ei ole enää tullut, Attendosta kerrotaan.

Yksityisistä tulee nyt ilmoituksia Lapissa

Salmisen mukaan Attendo on hyvin uusi toimija Lapissa. Viime vuonna lupatarkastuksia tehtiin yrityksen hoivakoteihin 11 kappaletta.

Ainakin kaksi viranomaisten tarkastelun kohteena nyt olevista vanhustenyksiköistä on avannut ovensa viime vuonna. Lapin aluehallintovirastoon tulevat kantelut koskevat nyt aiempaa useammin juuri yksityisiä yrityksiä.

– Yhteydenotoista suurin osa koskee nimenomaan yksityisiä yrityksiä. Ihan toiminnan luonteen puolesta yksityinen yrityshän on liiketoimintaa, miettii Päivi Salminen.

Suurista yksityisistä hoivayrityksistä Mehiläisellä on vain yksi vanhustenhoidon yksikkö Lapissa. Kemin hoivakoti on avattu vastikään.

Juttua täydennetty 30.1.2019 kello 11.12. Lisätty juttuun Attendon kommentit. Tavoitimme Attendon edustajan vasta verkkojutun julkaisun jälkeen tiistai-iltana.