Satunnainen vaalitarkkailija: Kansalaisten tuohtumus vanhustenhoidon ongelmista on oppositiolle oiva ase, sillä moni äänestää tunteella

Esperin hoivakodin sulkemisesta käynnistyneet paljastukset muuttavat vaaliasetelmat vääjäämättä. Satunnainen vaalitarkkailija on juttusarja, joka kommentoi kampanjointia kevään eduskunta- ja eurovaaleissa.

vanhustenhoito
Vanhan naisen kädet
Henrietta Hassinen / Yle

Viime päivinä on käynyt ilmi, että yksityiset hoiva-alan yritykset ovat syyllistyneet jatkuvasti vakaviin laiminlyönteihin vanhusten hoivapalvelujen järjestämisessä.

Monissa hoivapalvelun yksiköissä vanhuksia on pidetty nälässä ja päiväkausia likaisissa vaipoissa, koska yritykset ovat pyörittäneet toimintaa vajaalla henkilökunnalla.

Paljastusten vyöry käynnistyi Valviran keskeytettyä Esperi Care Oy:n hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Päätös oli ennen kokematon.

Oppositio hyökkää, hallitus kaivautuu poteroihin puolustukseen

Kohu vanhusten hoivasta saattaa muuttaa vaalikauden viimeisten viikkojen poliittisia asetelmia ratkaisevalla tavalla.

Oppositio on hakeutunut nopeasti uusiin hyökkäysasemiin. Sosialidemokraatit ovat valmistelemassa vanhustenhoidon tilasta välikysymystä. Siihen yhtynee useita oppositiopuolueita.

Oppositiolla on nyt entistä paremmat edellytykset kritisoida hallituksen sote-palveluihin rakentamaa “markkinamallia” ja todistaa, että hoitopalveluiden ulkoistaminen ulkomaisille jättiyrityksille voi rapauttaa suomalaisen hyvinvointivaltion perustukset.

Paljastusten vuoksi hallituspuolueet joutuvat kaivautumaan puolustuspoteroihin. Pääministeri Juha Sipilä on jo selittänyt, että toteutuessaan soteuudistus korjaisi kuntien ulkoistamista palveluista aiheutuvat ongelmat.

Tällaisilla tulevaisuutta koskevilla olettamuksilla on mahdotonta torjua sitä tuohtumusta, jonka puolustuskyvyttömien vanhusten hoidon laiminlyönti nostattaa. Tuo tunne voi vaikuttaa ratkaisevasti monien kansalaisten äänestyspäätöksiin.

Kohu vanhustenhoidosta on rasite kaikille hallituspuolueille

Vaikka sosiaali- ja terveysasiat ovat hallituksessa keskustan ja sinisten hoidossa, vanhusten hoivaa koskeva kohu tahrannee myös kokoomusta. Se on ajanut valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluihin ja puolustanut palveluiden ulkoistuksia yksityisille yrityksille.

Monia kokoomusvaikuttajia on siirtynyt viime vuosina hoito- ja hoivapalveluja tarjoavien yritysten johtopaikoille. Luultavasti oppositiopuolueet muistuttavat tästä mielellään ja kysyvät, mikseivät nuo vaikuttajat ole korjanneet alan epäterveitä toimintamalleja.

Hoivapalveluiden laadun romahdukseen on monia syitä. Ongelmat eivät ole yksinomaan yritysten vika. Esimerkiksi palveluiden kilpailutuksen periaatteissa saattaa olla korjaamisen varaa.

Jos kunnat ratkaisevat kilpailutuksen lähinnä palvelun hinnan perusteella, se saattaa johtaa epäterveisiin käytäntöihin. Jollei kunnilla ole resursseja ja taitoa valvoa palveluiden toteuttajia, huonot käytännöt vakiintuvat.

Tiettävästi myös julkisen sektorin hoivapalveluissa on paljon ongelmia. Vaikka nekin nousisivat julkiseen keskusteluun, opposition on helppo vyöryttää hallituksen asemia toteamalla, ettei hallitus ole estänyt julkisten palveluiden rapautumista.

Sote-uudistuksen läpivieminen vaikeutuu entisestään

Hallituksen on ennenaikaista lupailla, että soteuudistus korjaa vanhusten hoivan ongelmat.

Soteuudistuksen läpimeno eduskunnassa on hiuskarvan varassa. Hallituksen esityksen takana on 100 kansanedustajaa ja 99 vastustaa sitä.

Asiantuntija-arviot sote-mallin valuvioista ruokkivat uudistuksen vastaista henkeä. Vanhusten hoivan kriisi voi lisätä ratkaisevasti sote-uudistuksen vastustusta. Se saattaa kääntää eduskunnan enemmistön hankkeen kaatamisen kannalle.

Jos sote-uudistus kaatuu, hallituspuolueet joutuvat käymään vaaleihin äärimmäisen hankalista asemista, suuren epäonnistumisen nostattamassa ristiaallokossa.

Kävi sote-uudistuksen niin tai näin, oppositio on saanut käyttöönsä lyömäaseen, jolla se voi hutkia hallitusta olan takaa vaaleihin asti. Keskustelu vanhusten hoivasta ei mene ohi hetkessä. Siitä oppositiopuolueet osaavat pitää huolen.