Keski-Suomessa kaikille 4.-luokkalaisille opetetaan hätäensiapua: "Kyllä se on tärkeämpi ihmisen henki kuin piirtäminen ja matematiikka"

Lapsille opetetaan hätäilmoituksen teko ja hätäensiavun alkeet eli kylkiasento ja paineluelvytys.

Keski-Suomi
Lapsi opettelee elvyttämään.
Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomi on tiettävästi ensimmäinen maakunta, jossa kaikki 4.-luokkalaiset osallistuvat Lapset pelastavat henkiä -projektiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lapsille opetetaan hätäilmoituksen teko ja hätäensiavun alkeet eli kylkiasento ja paineluelvytys.

– En ainakaan tiedä, että missään toisessa maakunnassa olisi näin laajasti annettu ensiapu opetusta. Yksittäisillä paikkakunnilla ja kouluissa on kyllä opetettu ensiapua, kertoo Suomen Elvytysneuvoston puheenjohtaja Jukka Vaahersalo.

Projekti pohjautuu Euroopan Elvystysneuvoston (ERC) Kids save lifes -projektiin (siirryt toiseen palveluun).

Viime syksynä alkanut koulutus (siirryt toiseen palveluun) (Facebook) on nyt edennyt Äänekoskelle, missä Asemakadun koululla opeteltiin tiistaina ensiapuun liittyviä asioita.

– Koulussa oppii matematiikkaa, kielioppia ja piirtämään, mutta nyt opittiin ensiapua. Kyllä se on tärkeämpi ihmisen henki kuin piirtäminen ja matematiikka, sanoo 4.-luokkalainen Hugo Liimatainen.

Samaa mieltä on Vappu Koistinen, joka uskoo, että hänestä olisi apua jos tosi tilanne tulisi vastaan.

– Soittaisin hätänumeroon ja antaisin elvytystä. Se tuntuisi varmaan aika hienolta, ehkä vähän pelottavaltakin.

Suuri merkitys

Keski-Suomen pelastuslaitoksen koulutusmestari Ville Salokangas kertoo, että paineluelvytyksellä on suuri merkitys: ilman sitä esimerkiksi sydänkohtauksen saaneen ennuste heikkenee nopeasti. Paineleminen voi käydä raskaaksi, mutta tekniikan osaaminen auttaa.

– Ainakin kiertueella lapsilla on mennyt hyvin, sillä taito on olennaisin asia. Ja jo hätäpuhelun soittaminen on todella hyvä alku.

Salokangas toivoo, että ensiaputaitojen opettaminen olisi laissa määrätty asia, jotta sen opettaminen olisi esimerkiksi mukana opetussuunnitelmassa.

Keväällä päättyvä kiertue on saanut hyvän vastaanoton niin oppilailta, opettajilta kuin vanhemmiltakin.