Yle seurasi Britannian parlamentin brexit-äänestystä: Ei EU-eroa ilman erosopimusta

Viisi seitsemästä esityksestä hylättiin. Kaksi esitystä hyväksyttiin.

Brexit
Puhemies John Bercow
Britannian parlamentin alahuone keskustelee muutoksista maan suunnitelmiin EU-erosta.

Britannian EU-erosta eli Brexitistä on jo käyty neuvottelut Britannian ja Euroopan Unionin välillä. Sopimus ei kuitenkaan kelvannut parlamentille, joka hylkäsi sen murskaluvuin.

Parlamentin puhemies valitsi iltapäivällä seitsemän muutosehdotusta, joista parlamentti nyt äänestää. Tosin EU on viimeksi tiistaina toistanut, että sopimusta ei ole mahdollista neuvotella uudelleen.

21:06 Keskustelu parlamentissa äänestysten alla on ollut kiihkeää. Äänestysten pitäisi alkaa muutaman minuutin kuluttua.

21:09 Salissa käy kuhina, kaikki edustajat eivät vielä ole istumassa.

21:15 Ehdotus A, eli Työväenpuolueen virallinen esitys on hylätty. Siinä puolueen johtaja Jeremy Corbyn ehdotti, että muodostettaisiin jonkin sortin tulliliitto. 327 edustajaa äänesti ehdotusta vastaan.

21:18 Seuraavaksi äänestetään muutosehdotuksesta O. Siinä esitetään, että hallitus yrittää lykätä eroa, ja sopimuksettomalle erolle sanotaan ehdoton ei.

21:21 Äänestystulos on odotettavissa muutaman minuutin kuluttua...

21:28 Esitys O on hylätty. 327 äänesti sitä vastaan.

21:30 Seuraavaksi äänestetään esityksestä G, eli Dominic Grieven esityksestä. Se lisäisi parlamentin vaikutusvaltaa niin, että parlamentti voisi ottaa käsiteltäväksi asian, jos sen takana on 300 kansanedustajaa viidestä eri puolueesta, sen sijaan, että esityksen tekee hallitus ja sen takana on 326 edustajaa.

21:38 Äänestysten välillä on noin 15 minuutin tauot.

21:42 Myös esitys G on hylätty. 321 kansanedustajaa äänesti sitä vastaan.

21:45 Seuraavaksi äänestetään esityksestä B eli Yvette Cooperista. Siinä esitetään, että brexit-prosessi siirtyy parlamentille, eroa EU:sta lykätään, mikäli pääministeri ei onnistu saamaan sopimusta läpi helmikuun loppuun mennessä.

21:52 Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan myös Cooperille ennustetaan hylkyä.

21:55 Äänestystulos kerrotaan näillä hetkillä.

21:56 Myös Cooper hylättiin niukalla äänten enemmistöllä. 321 äänesti vastaan.

21:57 Seuraavaksi äänestetään esityksestä J. Siinä työväenpuolueen Rachel Reeves esittää, että eroa lykättäisiin kahdella vuodella. Näin siinä tapauksessa, että sopimusta ei saada läpi helmikuun 26. päivään mennessä.

22:11 Parlamentti hylkäsi myös esityksen J. 322 äänesti sitä vastaan. Seuraavaksi äänestetään Spelmanin esityksestä I.

22:14 Kahdesta esityksestä on enää äänestys jäljellä. Seuraavassa muutosesityksessä esitetään, että EU:sta ei erota ilman sopimusta. Esitys on kuitenkin neuvoa-antava, ei lainvoimainen päätös. Tälle esitykselle povataan uutistoimisto Reutersin mukaan jopa mahdollista läpimenoa.

22:17 Viimeiseksi äänestetään siis esityksestä N. Siinä keskeisin idea on se, että ns. Irlannin hätäjärjestelyä yriteltäisiin vielä neuvotella uudestaan, jotta kovalta rajalta voitaisiin välttyä. Mutta ensin esitys I.

22:18 EU on ollut tiukkana ja toistanut jatkuvasti viestiä, että sopimusta ei voida enää avata tai neuvotella uudestaan. Myös mm. Ranskan presidentti muistutti asiasta tiistaina.

22:20 Uutistoimisto AFP kertoo, että punta on jyrkässä laskussa sen jälkeen, kun parlamentti hylkäsi esityksen, jonka mukaan brexitiä olisi lykätty kuukausilla eteenpäin.

22:25 Seuraavaksi siis äänestystulos siitä, voiko Britannia parlamentin mielestä erota EU:sta ilman sopimusta vai ei. Neuvoa-antava äänestys.

22:27 Esitys I on hyväksytty. Ilman erosopimusta ei EU:sta haluta erota. Äänestystulos 318-310.

22:30 Viimeisessä esityksessä, N, Irlannin hätäjärjestely korvattaisiin muilla ratkaisuilla. Äänestyksen lopputuloksen julkistamiseen on jälleen vajaat 15 minuuttia.

22:40 Brexit-äänestysten seuranta päättyy pian, mutta viimeisenä äänestystulos kerrotaan esityksestä, joka on ehkä eniten ollut esillä aiemmin.

22:41 Esitys N on hyväksytty. Britannia yrittää ilmeisesti siis vielä avata neuvotteluja Irlannin hätäratkaisun osalta.

22:43 Pääministeri Theresa May muistutti, että EU ei ole halunnut neuvotella asiasta, joten "neuvotteluista ei tule helppoja".

22:44 May sanoi, että hallitus tuplaa nyt voimavaransa, jotta parlamentti saa eteensä sopimuksen, jonka se voi hyväksyä.

Pääministeri May kutsui opposition mukaan keskustelemaan jatkosta, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn hyväksyi ehdotuksen.

Seuranta Britannian brexit-äänestyksistä päättyy tähän. Ylen verkkosivuilla pian juttua siitä, miten brexit-prosessi etenee tästä eteenpäin. Kiitos seurasta ja hyvää yötä!