1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

Yhdysvaltain tiedustelujohtaja eri mieltä Trumpin kanssa Pohjois-Koreasta, Iranista ja Isisistä

Yhdysvaltain tiedustelujohdon tilannekuva maan ulkopoliittisista haasteista eroaa presidentti Trumpin näkemyksistä kaikista keskeisimpien kysymysten osalta.

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats. Kuva: SHAWN THEW/ EPA

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja on eri mieltä presidentti Donald Trumpin kanssa keskeisistä ulkopoliittisista kysymyksistä.

Tiedustelujohtaja Dan Coats oli tiistaina senaatin tiedustelukomitean kuultavana. Hänen kantansa eroavat melkoisesti presidentin näkemyksistä koskien niin Pohjois-Koreaa, Irania kuin äärijärjestö Isistäkin.

Trump on muun muassa todennut, ettei Pohjois-Koreasta aiheudu enää ydinaseuhkaa Yhdysvalloille. Dan Coats kuitenkin ilmoitti kuulemistilaisuudessa, ettei Pohjois-Korea ole todennäköisesti luopumassa ydinaseistaan.

– Tämänhetkinen arviomme on, että Pohjois-Korea pyrkii säilyttämään joukkotuhoasekapasiteettinsa. On hyvin epätodennäköistä, että se luopuisi kokonaan ydinaseistaan ja niiden tuotantokapasiteetista, koska Pohjois-Korean johtajien perimmäinen näkemys on, että ydinaseet ovat ratkaisevan tärkeitä maan hallinnon selviytymisen kannalta, totesi Coats.

Trump puhkuu optimismia Pohjois-Korean suhteen

Trumpin on määrä tavata Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un helmikuun lopussa. Monet asiantuntijat suhtautuvat epäillen siihen, että johtajat saavuttaisivat edistystä neuvotteluissaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat viime kesänä Singaporessa. Kuva: Kevin Lim / EPA

Tapaamisensa jälkeen viime kesänä Singaporessa Trump ja Kim antoivat ympäripyöreän julkilausuman, josta puuttui asiantuntijoiden mukaan täysin konkreettiset tavoitteet Korean niemimaan ydinaseriisunnasta.

Trump kuitenkin puhkuu optimismia. Viime viikolla presidentti kertoi, että osapuolet ovat saavuttaneet merkittävää edistystä Korean niemimaan riisumisessa ydinaseista ja ettei ”tällaista edistystä ole nähty vielä koskaan Pohjois-Korean suhteen. ”

Viimeksi reilu viikko sitten yhdysvaltalainen CSIS-tutkimuslaitos kertoi raportissaan (siirryt toiseen palveluun) jälleen uudesta Pohjois-Korean salaamasta ohjustukikohdasta.

"Iran ei kehittele ydinasetta eikä Isisiä ole lyöty"

Tiedustelujohtaja Coatsin näkemykset Iranista eivät myöskään noudattele Trumpin hallinnon ulostuloja. Hallinnon mukaan Iran muodostaa merkittävän ydinaseuhan. Coats puolestaan totesi senaatin tiedustelukomitealle, ettei Iran tee tällä hetkellä mitään toimia ydinaseen valmistamiseksi.

Niin ikään kuulemisessa mukana ollut CIA:n johtaja Gina Haspel kertoi, että Iran on noudattanut maan ydinohjelmaa rajoittavaa JCPOA-sopimusta. Trump irrottautui sopimuksesta viime keväänä.

Toisaalta Coats korosti, että iranilaiset pohtivat ydinsopimusta uudelleen, mikäli maa kokee, ettei se saa hyötyä sopimuksesta.

Yhdysvaltain tiedustelun tilannekuva terroristijärjestö Isisistä on myös hyvin erilainen kuin miten presidentti Trump asian näkee. Viime vuoden lopussa Trump ilmoitti yllätyspäätöksestään vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta, koska presidentin mukaan ”Isis on lyöty”.

Coats puolestaan korosti, että järjestön riveissä on yhä tuhansia taistelijoita Syyriassa ja Irakissa. Tiedustelujohtaja pitää lisäksi hyvin todennäköisenä, että Isis jatkaa iskujaan läntisiä vihollisiaan, mukaan luettuna Yhdysvaltoja vastaan.

Aiheesta lisää:

New York Times: On North Korea and Iran, Intelligence Chiefs Contradict Trump (siirryt toiseen palveluun)

Washington Post: Testimony by intelligence chiefs on global threats highlights differences with president (siirryt toiseen palveluun)

Politico: U.S. intelligence chief breaks with Trump on North Korea, Iran, ISIS (siirryt toiseen palveluun)