Analyysi: Theresa May sai Britannian parlamentissa harvinaisen voiton, joka tuomitsee hänet epätoivoiselle Brysselin-matkalle

Tiistain parlamenttiäänestykset eivät tuoneet ratkaisuja brexit-soppaan, kirjoittaa toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Brexit
Theresa May astuu ulos virka-asunnostaan.
Britannian pääministeri Theresa May lähtee taivuttelemaan EU-johtajia sopimuksen muuttamisen taakse.Neil Hall / EPA

LontooBritannian parlamentin toivottiin eilen löytävän keinot, joilla brexit-pattitilanne ratkeaisi. Parlamentaarikot kuitenkin kaatoivat kaksi odotetuinta muutosehdotusta Theresa Mayn EU-erosuunnitelmaan.

Konservatiivikansanedustaja Dominic Grieven ehdotus äänestysten sarjasta, joilla selvitettäisiin parlamentin tahto brexitistä, hävisi kahdenkymmenen äänen enemmistöllä.

Työväenpuolueen kansanedustaja Yvette Cooperin ehdotus siitä, että sopimukseton EU-ero estettäisiin lain avulla, kärsi niukan 23 äänen tappion.

May lähetetetään hukkareissulle

Jotain parlamentista kuitenkin saatiin selville, sillä kaksi muuta ehdotusta meni äänestyksissä läpi.

EU-eroa kannattavan Graham Bradyn ehdotuksen läpimeno osoittaa, että parlamentista voisi löytyä enemmistö Theresa Mayn erosopimuksen hyväksymiselle, jos Bryssel tekee myönnytyksiä Pohjois-Irlannin rajakysymyksen ratkaisemiseksi luotuun niin sanottuun backstop-vakuusjärjestelyyn.

Järjestelyssä Britannia pysyisi EU-eron jälkeen unionin tulliliitossa, jos vapaakauppasopimusta ei synny eikä muita ratkaisuja rajavalvonnan välttämiseen löydetä.

Bradyn voitto ei kuitenkaan muuta mitään, sillä EU ilmoitti välittömästi, ettei myönnytyksiä ole luvassa. Theresa May myönsi itsekin marraskuussa, että Pohjois-Irlannin vakuusjärjestely kuuluu erosopimukseen väistämättä (The Guardian). (siirryt toiseen palveluun)

Tästä huolimatta pääministeri May vaati kansanedustajiaan äänestämään Bradyn muutosehdotuksen puolesta.

Pääministerin tavoitteena lienee tekohengittää hänen hylättyä erosopimustaan. Bradyn muutosesityksen hyväksyminen antaa Maylle saa syyn lähteä jälleen Brysseliin hakemaan sopimukseensa muutoksia.

Reissusta voi tulla lyhyt. Jos edes ovet avautuvat.

Vaikka EU suostuisi yllättäviinkin myönnytyksiin, se ei takaa, että konservatiivipuolueen EU-vihamielisimmät brexitin kannattajat asettuisivat lopulta Theresa Mayn erosopimuksen taakse.

Paine sopimuksetonta ero vastaan kasvoi

Parlamentin hyväksynnän sai myös konservatiivikansanedustaja Caroline Spelmanin muutosehdotus, joka osoittaa parlamentin enemmistön vastustavan sopimuksetonta EU-eroa. Spelmanin ja työväenpuoluelaisen Jack Dromeyn luoma ehdotus ei kuitenkaan ole laillisesti sitova, joten se ei sido Theresa Mayn käsiä.

May ei halua sulkea sopimuksetonta eroa pois, sillä sen uhka on hänen tärkein aseensa EU:n ja Britannian parlamentin kansanedustajien taivutteluun.

Se, että yksi muutosehdotus sopimuksetonta eroa vastaan hyväksyttiin ja toinen laillisesti sitova versio hävisi vain muutamalla äänellä, lähetti kuitenkin Theresa Maylle selvän viestin. Jos hän itse ei sulje sopimuksetonta eroa pois, voidaan hänet pian pakottaa siihen.

Parlamenttidraamasta esitetään vielä toinen näytös

Britannia ei ole eilen nähdyn parlamentaarisen näytelmän jälkeen ole yhtään lähempänä uusia EU-ratkaisuja.

Näytelmästä järjestetään uusi näytös kahden viikon kuluttua. Silloin maaliskuun lopun EU-eropäivä on jälleen lähempänä, ja ehkä lainvoimainen muutosehdotus sopimuksettoman eron estämiseksi menee läpi.

Tällä ei kuitenkaan yksin olisi käänteentekevää merkitystä, sillä EU ei ole valmis lykkäämään Britannian eroa ilman kunnon perusteita. Sellaiseksi ei riitä se, että Britannian parlamentti ei halua sopimuksetonta eroa – kansanedustajien täytyisi löytää enemmistö eron toteuttamistavalle tai eropäätöksen harkitsemiselle uudelleen.

Theresa May vältti eilen hänen erosuunnitelmaansa vastaan suunnatut nuolet. Mutta samalla hänet tuomittiin epätoivoiselle Brysselin matkalle erosopimuksensa virvoittamiseksi.

Lue myös:

Theresa May sai tuen brexit-sopimuksen muuttamiselle, EU tyrmäsi ajatuksen heti – Näin Britannian EU-ero etenee

EU torppasi brittiparlamentin avauksen minuuteissa: "Erosopimusta ei avata neuvotteluille"

Brittimeppien asema mutkistuu entisestään – Paikat EU-parlamentissa on jo jaettu muille, mutta britit eivät voi lähteä ennen kuin EU-ero on selvä

Britannian EU-ero uhkaa viedä Job Schotilta kolmen sukupolven kalavedet: "Meille ei ole tulevaisuutta"

Äkki-brexitin uhka repii Britannian konservatiivien rivejä – Sopimukseton ero EU:sta on monelle ”looginen vaihtoehto”