Vanhustenhoidossa eniten ongelmia yksityisellä puolella – ilmoitukset koskeneet hoitohenkilökunnan määrää ja hoidon laatua

Pohjois-Suomen avilla on tällä hetkellä valvonnassaan useampi vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikkö.

Oulu
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa.
Niko Mannonen / Yle

Vanhustenhoidon epäkohdat keskittyvät pääosin yksityiseen puoleen.

Lapin aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen kertoo, että heille tulleiden epäkohtailmoitusten perusteella yksityisellä puolella on enemmän ongelmia, mutta ongelmia on myös julkisellakin puolella. Hänen mukaansa tilanne on suunnilleen samankaltainen koko maassa.

Myös Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että parin viime vuoden aikana on kanneltu ja tehty ilmoituksia eniten yksityisistä palveluista. Ilmoitukset ovat koskeneet lähinnä sitä, että hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi ja hoidon laatu ei ole tarpeeksi hyvää.

Pohjois-Suomen avilla on tällä hetkellä valvonnassaan useampi vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikkö. Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja-Leena Lantto Pohjois-Suomen avista toteaa, että hoitokotien epäkohdat liittyvät erityisesti henkilöstömitoitukseen ja puutteisiin lääkehoidossa.

Lue koko juttu: Vanhustenhoidon ongelmat keskittyvät yksityisiin yrityksiin – Julkisesta puolesta tehdään selvästi vähemmän ilmoituksia

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)