Ely-keskukselta eteläpohjalaistiloille 70 miljoonaa euroa investointitukia

Kurikka on ykkönen maatalouden investoinneissa Etelä-Pohjanmaalla.

Lyhyet
Lehmä lypsyllä lypsyrobotissa.
Riikka Oosi / Yle

Eteläpohjalaistiloilla tehtiin viime vuonna ennätysmäärä investointeja. Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi rahoitusta maatalouden investointeihin ja sukupolvenvaihdoksiin yhteensä yli 70 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vastaava tukimäärä oli vajaat 48 miljoonaa.

Eniten investointeja tehtiin lypsykarjatiloilla. Suurimpiin alueen investointeihin kuuluu seitsemän lypsyrobotin navetta.

Kuntien välisessä vertailussa Kurikka on selvä ykkönen maatalouden investoinneissa. Seuraavaksi tulevat Kauhava ja Seinäjoki.

Maatalouden investoinnit näkyvät myös elintarvikeketjussa. Suurimmat yritysinvestoijat viime vuonna olivat Juustoportti Oy ja Härkis Oy.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus patistaa maatiloja toimimaan tämän vuoden aikana, jos mielii saada tukea vielä tämän rahoituskauden aikana. Ely-keskus muistuttaa, että maatilainvestointien rahoitusmahdollisuudet vähenevät, kun mennään kohti rahoituskauden loppua 2020.

Artikkelia on täsmennetty 31.1.2019 klo 17.10. Jutussa on kyse Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen toimialueelleen jakamista investointituista, ei kaikkien pohjalaismaakuntien luvuista.