Keminmaan biolämpölaitoksessa oli räjähdysvaara – tilanne ohi

Keminmaan biolämpölaitoksen kattila ylikuumentui keskiviikkoaamuna. Tilanne saatiin hallintaan iltapäivään mennessä.

Keminmaa
Paloautoja Keminmaan lämpölaitoksen edessä
Keminmaan biolämpölaitoksen kattila ylikuumentui vikatilanteen vuoksi ja aiheutti räjähdysvaaran.Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaassa sijaitsevan biolämpölaitoksen alue eristettiin keskiviikkoaamuna. Lämpölaitoksen kattilassa oli räjähdysvaara, sillä kattila ylikuumentui aamulla ilmi tulleen vikatilanteen vuoksi.

Häiriön aiheutti laitoksen ohjausyksikköön syntynyt vikatilanne, jonka vuoksi kattilan ylikuumenemisesta ei tullut tietoa päivystäjälle. Lapin pelastuslaitos jäähdytti kattilaa yhdessä laitoksen käyttöhenkilöstön kanssa.

Kattilan ylikuumenemiseen liittyvä vaaratilanne on nyt ohi.

Lämpimän veden käyttöä tulee välttää iltaan asti

Onnettomuuspaikalle hälytettiin yksiköitä Kemistä, Keminmaasta ja Torniosta. Pelastuslaitos poistui paikalta jo ennen kahta iltapäivällä, kun lämpölaitoksen prosessi oli saatu hallintaan.

Keminmaan Energia ja Vesi on aloittanut ajamaan tuotantoa ylös, ja tilanne normalisoituu viimeistään huomiseen mennessä. Asukkaita pyydetään silti välttämään lämpimän veden käyttöä.

– Olisi hyvä, jos lämpimän veden käyttöä vältettäisiin iltakuuteen asti, niin se nopeuttaisi tilanteen normalisointia, yhtiöstä kerrotaan.

Kaukolämmön käyttäjiä on lähinnä kunnan taajama-alueella, niistä suurimpia ovat terveyskeskus ja koulut.

Juttua päivitetty klo 14:08: vaaratilanne päättyi. Päivitetty myös muita tietoja.