Lapsilla todetaan Oysissa vuosittain noin 60 diabetestapausta – sairaus lisääntyy Suomessa, mutta syytä sille ei olla löydetty

Lapsilla on Suomessa ykköstyypin diabetesta enemmän kuin muualla maailmassa.

Oulu
hoitaja kuuntelee lapsen keuhkoja
AOP

Tyypin 1 -diabetestapausten määrä on kaksinkertaistunut Suomessa vajaassa 50 vuodessa. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle 16-vuotiailla todetaan vuosittain noin 60 diabetestapausta.

Ykköstyypin diabetes on kuitenkin harvinaisempi ja helpommin havaittavissa kuin tyypin 2 -diabetes. jota monikaan ei tiedä sairastavansa.

Emeritusprofessori Seppo Saarela kertoo, että puolet sairastuneista ei tiedä sairastavansa kakkostyypin diabetesta. Hänen mukaansa esimerkiksi lisääntynyt janontunne ja väsymys ovat merkkejä joiden vuoksi kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin.

Diabetes koskettaa koko perhettä.

– Jos perheessä on lapsi tai lapsia jotka sairastavat diabetesta, olisi tärkeää, että koko perhe otettaisiin huomioon hoidossa. Koko perhettä olisi syytä opastaa ymmärtämään sairauden syyt ja se miten elämäntapoja tulee muuttaa diabeteksen myötä, Saarela kertoo.

Siitä mistä diabeteksen yleistyminen johtuu, ei ole tarkkaa tietoa. Saarelan mukaan esimerkiksi hygieniatasolla voi olla jonkinlaista vaikutusta asiaan. Hänen mukaan yleinen hygieniataso on Suomessa niin hyvä, että se saattaa laittaa puolustusjärjestelmän toimimaan väärin, mikä voisi altistaa diabetekselle.

Juttua täsmennyttä 1.2.2018 klo 12.15: Tekstiin lisätty maininta, että tyypin 1 -diabetes on helpompi havaita kuin tyypin 2 -diabetes, jota moni sairastaa tietämättään.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)