1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uni

Kerro meille, teemme juttua: Millaisia unia näet työstäsi?

Painajainen tuo tietoiseksi ne ongelmat, joiden edessä seisomme valvemaailmassa.

uni
Nukkuja näkee painajaista
Yle

Ihminen näkee usein unta niistä asioista, jotka pyörivät päivisin mielessä. Se on ihan loogista, sillä unessa aivot lajittelevat tietoa edeltävien päivien tapahtumista ja omaksutut asiat tallentuvat muistiin (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Mielenterveysseura).

Tämän vuoksi myös työhön liittyvät asiat saattavat tunkea uniin, jopa painajaisiksi asti.

– Uni heijastaa unennäkijän elämäntilannetta. Unissa mielen suodattimet ovat poissa käytöstä, joten asiat tulevat kirkkaammin esiin, joskin symbolikielellä, kertoo uniin erikoistunut psykoterapeutti Anna Riihimäki.

Työhön liittyvät ongelmat voivat saada aikaan painajaisia. Työstressi saattaa aiheuttaa myös muuten vain ahdistavilta tuntuvia unia. Painajaiset tuovat esille ihmisen työssään kokemat uhkatilanteet ja pelot. Työuran eri vaiheissa olevat ihmiset näkevät erilaisia unia. Esimerkiksi uran alkuvaiheessa epävarmuus omaa ammattitaitoa kohtaan voi nousta uniin.

Mutta jos sulkee silmänsä varoitusmerkeiltä, ongelmat kasautuvat ja unielämässä tämä näkyy lopulta painajaisina.  

Anna Riihimäki, psykoterapeutti

– Jos ihminen ei luota siihen, että on työssään turvassa ja selviää ammattitaidollaan tilanteesta kuin tilanteesta, pelkää hän yleensä sitä, mikä voi todennäköisimmin mennä työssä vikaan. Tämä voi näkyä toistuvina unina, jossa asiat menevät pieleen, Riihimäki kertoo.

Psykoterapeuttina unia työssään hyödyntävä Anna Riihimäki kertoo, että usein tunnolliset ihmiset, joille on tärkeää pärjätä töissä, näkevät myös työunia.

– On ihmisiä, jotka tiedostavat herkemmin valve-elämän ongelmat, ja tarttuvat niihin ennen kuin tilanne pahenee. Mutta jos sulkee silmänsä varoitusmerkeiltä, ongelmat kasautuvat ja unielämässä tämä näkyy lopulta painajaisina.

Kerro meille, teemme juttua

Kysely on päättynyt. Kiitos vastauksista!

Minkälaisia unia sinä näet työstäsi? Teemme artikkelia eri ammattialojen työpainajaisista. Vai näetkö työstäsi hyviä unia, joissa kaikki onnistuu? Voit kertoa meille kokemuksistasi nimettömänä tai omalla nimelläsi.

Jos haluat kertoa enemmän työpainajaisista kuin mitä kyselyyn mahtuu, voit jättää yhteystietosi yhteydenottoa varten. Nimeäsi ei julkaista ilman lupaasi.

Kysely on päättynyt. Kiitos vastauksista!

Kerro kokemuksesi alla olevalla lomakkeella. Lomake on suojattu ja tiedot tulevat vain toimituksen käyttöön juttua varten.

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tarja.nyyssonen@yle.fi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi