1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tiede ja tekniikka

"Isona rakennan suuren robotin, ihan jättimiehen!" – Lasten Tiedekoulu toimii nyt myös Torniossa

Tiedekoulu järjestää tiede- ja teknologiaopetusta 4–12 -vuotiaille lapsille. Koulussa opetetaan luonnontieteitä, ohjelmointia ja robotiikkaa.

Tiede ja tekniikka
Legoista rakennettu kone ja takana ihmisiä.
Tiedekoulussa lapsille järjestetään muun muassa minirobottikerhoja.

"...aina se seuraava pyörii toiseen suuntaan, mutta sitä seuraava pyörii samaan suuntaan kuin tämä keskimmäinen", opastaa opettaja Voitto Seppälä Tiedekoulun robottikerhoon osallistuvia lapsia.

Valtakunnallisesti toimiva Suomen Tiedekoulu Oy järjestää lapsille maksullista tiede- ja teknologiaopetusta 30 toimipisteessä eri puolilla Suomea. Tammikuussa Tiedekoulu aloitti toimintansa myös Torniossa, missä koulun kerhoja järjestetään aina maanantai-iltaisin päiväkoti Huvikummun tiloissa. Koulussa lapset opettelevat muun muassa minirobottien rakentamista.

– Tämä on kohta valmis. Tässä on auto, johon tulee moottorit eteen, kuvailee Aleksi Kamunen tekemäänsä robottia. Tiedekoulussa on kivaa. Varsinkin kun minulla ei ole kotona näitä tiedelegoja, ja täällä on, jatkaa Kamunen.

Myös Onni-Martti Mäkitalo iloitsee minirobottikerhossa rakentamastaan robotista.

– Se on niin hieno! Se toimii ihan oikein. Isona minä rakennan suuren robotin, ihan jättimiehen! Se osaa sitten avata oven ja mennä jopa pihalle, Mäkitalo kertoo hymyssä suin.

Lapsia Tiedekoulussa.
Risto Koskinen / Yle

Tiedekoulun kolme oppimispolkua, robotiikka, ohjelmointi sekä luonnontieteet, perustuvat kaikki pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen opetussuunnitelmaan, kerrotaan Tiedekoulusta. Tavoitteena on olla mukana kouluttamassa tulevaisuuden koodareita, insinöörejä sekä tutkijoita.

– Minusta se on hyvin tärkeää. Tulisin itsekin tähän kouluun jos olisin lapsi, hymyilee kerhon opettaja Voitto Seppälä.

– Kerhon teoriaosuus on lyhyt, mutta kun saa itse käsillä tehdä, niin se on tosi helppo tapa oppia. Kerho voi varmasti auttaa jatkossakin kaikessa uuden tiedon oppimisessa, isommissa kouluissa, jatkaa Seppälä.

Legoista rakennettu robotti.
Risto Koskinen / Yle

Kiinnostus tieteeseen ja teknologiaan voikin herätä varsin nuoressa iässä. Myös tulevaisuudensuunnitelmat voivat olla jo mietittynä.

– Rakentaisin sellaisen apurobotin, joka auttaisi siivouksessa ja kokkaamisessa, hymyilee Matias Liisanantti.

Lue seuraavaksi