Paukkupakkaset selättivät jopa Yhdysvaltain maineikkaat postinjakajat – "Paleltumia tulee minuuteissa"

Jopa kaikkien aikojen pakkasennätykset saattavat rikkoutua Yhdysvalloissa.

Talvisää
Paukkupakkaset piinaavat amerikkalaisia
Paukkupakkaset piinaavat amerikkalaisia

Kymmenet miljoonat yhdysvaltalaiset joutuvat keskiviikkona pärjäämään poikkeuksellisen kylmässä pakkassäässä. Keskilännen osavaltioihin, kuten Illinoisiin, Minnesotaan, Iowaan sekä Pohjois- ja Etelä-Dakotaan, ennustetaan jopa alle –40 celsiusasteen lämpötiloja.

Meteorologien mukaan Yhdysvalloissa voi rikkoutua kaikkien aikojen pakkasennätyksiä monilla paikkakunnilla.

Jopa yleensä säässä kuin säässä toimiva Yhdysvaltain postilaitos on ilmoittanut keskeyttävänsä toimitukset (siirryt toiseen palveluun) osassa pakkasesta kärsiviä osavaltioita.

Kova tuuli tekee pakkasesta erityisen purevaa. Viranomaiset ja meteorologit ovatkin varoittaneet ihmisiä pysymään sisätiloissa, koska kylmä sää on hengenvaarallinen.

– Äärimmäisen kylmälle ilmalle altistuneet voivat saada paleltumia minuuteissa, Yhdysvaltain ilmatieteen laitos varoitti.

Illinoisin, Michiganin ja Wisconsinin osavaltiot ovat julistaneet hätätilatoimia pakkasten takia. Kouluja, kauppoja ja julkisia rakennuksia on suljettu ja satoja lentoja peruttu eri puolilla Keskilänttä.

Kylmää ilmaa on tuonut yleensä pohjoisnapaa kiertävä napapyörre. Ilmastotutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen on saattanut heikentää pyörrettä, jolloin se siirtyy etelään aiempaa herkemmin.

Lue myös:

"Valkoinen kurittaja" iskee nyt ennätysvoimalla Yhdysvalloissa: Jopa -46 asteen pakkaset