Iisalmi on vuoden yrittäjäystävällisin pohjoissavolaiskunta: "Näyttää esimerkkiä Suomen seutukaupunkien kärjessä"

Voitosta taistelivat Iisalmen kintereillä Vieremä, Varkaus ja Kuopio.

yrittäjyys
Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.
– Määrätietoinen ja jatkuva työ yrittäjyyden eteen kantaa hedelmää, iloitsee Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.Antti Karhunen / Yle

Iisalmen kaupunki on voittanut Pohjois-Savon vuoden yrittäjäystävällisin kunta -kilpailun. Palkinto luovutettiin kaupungille Kuopiossa Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa järjestetyssä juhlaseminaarissa keskiviikkoiltana.

Savon Yrittäjät ja Pohjois-Savon liitto palkitsivat nyt viidettä kertaa maakunnan yrittäjäystävällisimmän kunnan. Kisaan osallistui tänä vuonna 14 kuntaa. Kunnat arvioivat toimintaansa yrittäjyyden näkökulmasta yhdessä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa arviointilomakkeen pohjalta.

Palkintotiedotteen mukaan Iisalmi on parantanut sijoitustaan vuosi vuodelta. Tällä kertaa liki tasapisteissä Iisalmen kanssa olivat viime vuoden voittaja Vieremä sekä Varkaus ja Kuopio.

Iisalmi sai kehuja muun muassa hankinnoista tiedottamisesta

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen sanoo, että Iisalmi ja alueen yrittäjät ovat koko ajan tiivistäneet yhteistyötään. Kaupunki miettii esimerkiksi systemaattisesti, miten hankinnat toteutetaan niin, että alueen pk-yritykset voivat niihin osallistua.

– Hankinnoista tiedottamista ja viestintää on lisätty. Kaupungin hankinnat ovat nimenomaan pienille yrityksille äärimmäisen tärkeitä menestymisen kannalta, Nykänen toteaa.

Pohjois-Savon maakuntajohtajan Marko Korhosen mielestä "Iisalmen ihme" ei ole syntynyt sattumalta ja kaupungin määrätietoinen elinkeinopolitiikka ja yrittäjyyden edistäminen vievät koko Pohjois-Savoa maailmankartalle.

– Iisalmen vahvana visiona on olla Suomen houkuttelevin seutukaupunki Suomessa. Tämä tukee tahtoamme olla Suomen halutuin maakunta, Korhonen sanoo.

Yrittäjien mielestä elinkeinopalveluiden vastuun siirto kaupungille oli onnistunut ratkaisu

Iisalmen Yrittäjien puheenjohtaja Antti Sarvela iloitsee kotikaupunkinsa saamasta tunnustuksesta.

Sarvelan mukaan tällainen kisa kannustaa voittanutta kuntaa ja muitakin kilpailijoita kehittämään toimintojaan. Sarvela uskoo, että Iisalmen kaupungin päätös ottaa neljä vuotta sitten elinkeinopalvelut omaksi toiminnaksi silloiselta Ylä-Savon Kehitys Oy:ltä on ollut oikea liike.

– Nyt kaupungilla on itsellään kiinteässä ohjauksessa elinkeinoelämään vaikuttava työkalu, Sarvela sanoo.

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen on luonnollisesti hyvillään palkinnosta. Hänen mielestään mainepalkinto kertoo kaupungin ja alueen yrittäjien erinomaisesta yhteistyöstä.

– Yrittäjät ovat antaneet yritysneuvonnan palveluista positiivista palautetta. Myös kaupungin valmistelu- ja päätöksentekoprosessia on kehitetty ottamalla jo valmisteluvaiheessa käyttöön yritysvaikutusten arviointi. Määrätietoinen ja jatkuva työ yrittäjyyden eteen kantaa hedelmää, Ronkainen toteaa.