Kolmiulotteinen tulostus on mullistamassa Suomen teollisuutta: "Suurin osa tuotteistamme löytyy ihmisten suista"

3D-skannaus ja 3D-tulostus ovat jo teollisuuden käytössä, mutta etenkin tulostuksessa Suomessa otetaan vielä ensiaskelia.

HAMK:n opiskelijat Artemii Polishchuk ja Arina Shakurova tekevät vaihteiston kuoresta 3D-mallinnusta tietokoneelle. Konetekniikan lehtori Timo Kärppä tallentaa tilannetta kännykällään. Televisiolle mallinnusta kuvaa Ylen Mika Halme. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Pienet liekit hyppivät lasin takana ja nopeasti näkyviin alkaa muodostua kuvio. Kone tekee samaa erehtymättä, jatkuvasti, ja tuloksena on pientä hiomista vaille oleva valmis tuote. 3D-tulostus on viimein saapumassa Suomen teollisuuden avuksi.

Innostuneimmissa arvioissa on lupailtu, että 3D-tulostus on neljäs teollinen vallankumous. Suomalaiset asiantuntijat toppuuttelevat liiallista hypetystä, mutta uskovat kolmiulotteisen tulostuksen valtaavan nopeasti alaa myös täällä.

Toistaiseksi esimerkiksi metallia tulostavia 3D-tulostimia on Suomessa vasta muutama. Maailmalla niitä on jo tuhansia.

– Meiltä puuttuu sellaista lentokone- ja autoteollisuutta, joka on edistänyt 3D:n tuloa Keski-Euroopassa. Nyt on syytä päästä nopeasti muun Euroopan tahtiin, toivoo tekninen johtaja Markku Lindqvist hämeenlinnalaisesta Delva Oy:stä.

Delva Oy on vasta aloittamassa metallien kolmiulotteista tulostamista. Yhtiö odottaa saavansa tilaamansa tulostimen lähiaikoina. Ensimmäiset laitteet yritys aikoo tuottaa parin kuukauden sisällä.

– Tarkoituksena on laajentua nopeasti. Tilaamme lisää koneita ja ajatuksena on, että pystymme samaan hintatasoon kuin Keski-Euroopan 3D-tulostajat.

Lahdessa tulostuu hammasproteesien runkoja

Lahtelainen Materflow on jo aloittanut metallin 3D-tulostuksen.

– Tällä hetkellä suurin osa tuotteistamme löytyy ihmisten suista. Hammasproteesien runko-osat muodostavat kolme neljäsosaa metallitulostimen tuotannosta, kertoo yhtiön myyntijohtaja Timo Peltonen.

Materflow'n Timo Peltonen esittelee metallitulostuksen päätuotettaan, hammasproteesin metallitukea. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Myös Peltonen pitää neljännen teollisen vallankumouksen käsitettä liioittelevana.

– Eräs asiakkaamme sanoi hyvin, että 3D-tulostus tuo suunnittelun vallankumouksen teollisuuteen. Se mahdollistaa sellaisten komponenttien suunnittelun ja valmistuksen, joita vanhoilla menetelmillä on vaikea toteuttaa.

3D on ekologinen vaihtoehto

3D-skannauksella saadaan monimutkainenkin esine digitaaliseen muotoon, katsottavaksi ja muokattavaksi tietokoneen ruudulla. Se antaa mahdollisuudet suunnitella, mitata ja valmistaa laitteita joko perinteisin menetelmin tai 3D-tulostuksella.

Hämeen ammattikorkeakoulu opettaa oppilaitaan 3D-skannauksen ja suunnittelun pariin ja tarjoaa palvelujaan myös yrityksille.

– 3D-skannaus on paljon tarkempaa ja nopeampaa kuin perinteiset menetelmät. Skannauksessa saadaan kappale mitattua kymmenesosassa siitä ajasta, mitä menee käsin mittamiseen. Tarkkuus on jopa sata kertaa parempaa, kertoo konetekniikan lehtori Timo Kärppä Hämeen ammattikorkeakoulusta.

3D-skannaus vähentää tai jopa poistaa tarpeen paperisiin teknisiin piirustuksiin. Se on myös ekologista.

3D-tulostuksella saadaan tuotettua monimutkaisiakin esineitä. Kuva on Formnext 2018 -messuilta Frankfurtista. Delva Oy:n Markku Lindqvist kertoo, että kuvassa on hydrauliikan komponentti, jossa sekä kokoa että virtausta on 3D-tulostuksella päästy optimoimaan. Kuva: Markku Lindqvist

– Meidän ei tarvitse tehdä uusia prototyyppejä, vaan nämä prototyypit ovat virtuaalimaailmassa. Säästämme ainetta ja materiaalia ja tietysti aikaa, selittää Timo Kärppä.

Myös 3D-tulostamisen ammattilaiset kehuvat ekologisuudella.

– Tulostaminen tuottaa huomattavasti vähemmän hukkamateriaalia kuin perinteinen metallikomponenttien valmistus, kehuu johtaja Markku Lindqvist hämeenlinnalaisesta Delva Oy:stä.