1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsin työnvälitys myllerryksessä: irtisanomisvaroitus 4500:lle – yksityisten työnvälittäjien asemaa vahvistetaan

Ruotsin työnvälitys varoittaa tuhansien työntekijöidensä irtisanomisista.

Ruotsi
Mies TE-toimiston aulassa
Ruotsin työnvälitys muuttuu rajusti. Yksityinen työnvälitys lisääntyy ja nykyisestä julkisesta työnvälityksestä tulee toimintaa valvova viranomainen.Emilia Malin / Yle

TukholmaRuotsin työnvälitys aikoo irtisanoa 4 500 työntekijää ja sulkea useita työnvälitystoimistoja eri puolilla maata. Syynä on osin syksyllä hyväksytty kokoomuksen ja kristillisdemokraattien budjetti, jossa työnvälityksen rahoitusta vähennettiin.

Lisäksi uusi sosiaalidemokraattien johtama hallitus ja keskiryhmät ovat sopineet, että julkinen työnvälitys uudistetaan ja yksityisten työnvälitysyritysten toimintaa lisätään.

Budjetissa työnvälityksen henkilöstökuluja leikattiin noin 80 miljoonaa euroa viime vuoteen verrattuna. Myös erilaisiin työnvälityksen ohjelmiin suunnattu rahoitus supistui 450 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Ruotsin työnvälityksen johtaja Mikael Sjöberg arvioi, että yksityisen työnvälityksen lisäyksen takia julkisella työnvälityksellä ei ole yhtä suurta tarvetta alueellisiin konttoreihin. Myös digitaalisen työnvälityksen arvellaan kasvavan lähivuosina. Sen kehittämisessä työskenteleviä irtisanomiset ja leikkaukset eivät koske.

Sjöbergin mukaan Stefan Löfvenin uuden hallituksen niin sanottu tammikuun sopimus merkitsee suuria muutoksia ja keskitetympää tehtävää julkiselle työnvälitykselle. Nykyisestä julkisesta työnvälityksestä tulee enemmän toimintaa valvova ja kehittävä viranomainen.

Työntekijöitä edustava Toimihenkilöiden ja virkamiesten keskusjärjestö pitää työnvälitykseen kohdistuvaa leikkausta yllättävän suurena. Se merkitsisi toteutuessaan joka kolmannen työnvälityksen työntekijän irtisanomista.

Ruotsin työnvälityksen palvelussa on tällä hetkellä noin 13 000 työntekijää. Työnvälitystoimistoja on noin 240 ympäri maata. Henkilöstöleikkauksien määrästä ja alueellisesta kohdentumisesta aloitetaan välittömästi neuvottelut työntekijäjärjestöjen kanssa.

Tuore raportti moittii poliitikkoja – “huonosti ommeltu tilkkutäkki”

Keskiviikkona julkaistiin myös Stefan Löfvenin edellisen hallituksen vuonna 2016 tilaama selvitys työmarkkinoiden tehtävistä ja tehokkuudesta. Selvitystyöltä edellytettiin ehdotuksia, joilla yhteiskunnan resursseja voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti työmarkkinoiden ja työnvälityksen hyväksi.

Selvitystä vetänyt Cecilia Fahlberg löysi useita puutteita nykyjärjestelmän tehokkuudesta ja vastuunjaosta valtion ja kuntien välillä. Vastuun epäselvyys on hänen mielestään johtanut päällekkäiseen työhön, tehottomuuteen ja työnhakijan putoamiseen toimijoiden väliin.

Fahlberg kirjoittaa Dagens Nyheter-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että eri hallitusten työmarkkinapolitiikka on ollut lyhytnäköistä. Se on johtanut työnvälityksen kannalta huonosti ommeltuun tilkkutäkkiin.

Selvityshenkilön mukaan yksityisen työnvälityksen vahvistaminen ei välttämättä ratkaise ongelmia.

Fahlberg viittaa ruotsalaisiin ja kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden mukaan yksityiset toimijat eivät pääse parempiin tuloksiin kuin julkinen. Ruotsin työnvälitys ostaa jo tällä hetkellä ulkoisilta toimijoilta vuosittain puolen miljardin euron edestä työmarkkinapalveluita.

Lue seuraavaksi