1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokian kilpailija on pahassa suossa – Toimitusjohtaja Suri hehkuttaa Ylelle: Edes maailmantalouden käänne ei estä bisneksen kasvua

Nokian pahin kilpailija, kiinalainen verkkoyhtiö Huawei on joutunut vaikeuksiin vakoiluepäilyjen takia.

Nokia Oyj
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri katsoo kameraan.
Rajeev Suri käytti viimeisen työpäivänsä Nokian toimitusjohtajana esittelemällä yhtiön toisen vuosineljänneksen tuloksen. Suri toimii vuodenvaihteeseen asti vielä hallituksen neuvonantajana.Mårten Lampén / Yle

Verkkoyhtiö Nokia kertoi tänään hyvästä tuloksesta. Vuoden viimeisellä neljänneksellä tahti parantui alkuvuodesta. Liikevoitto ponkaisi loka-joulukuussa yli puoleen miljardiin euroon, kolmanneksen paremmaksi edellisvuoteen verrattuna.

Ylen haastattelussa toimitusjohtaja Rajeev Suri luo vielä lisäodotuksia. Tänä vuonna menee paremmin kuin viime vuonna, ja ensi vuonna paremmin kuin tänä vuonna.

– On mahdollista että nyt näemme 5G-verkkojen supersuhdanteen alkavan. Emme ennusta vuotta 2020 pidemmälle, mutta vuodesta -19 tulee parempi kuin -18 ja vuodesta -20 parempi kuin -19, Suri listaa.

Verkkobisnestä voi moni pitää etäisenä, mutta viime aikoina sitä ei ole voinut moittia tylsäksi. Nokian kovin kilpailija ja alan ykkönen, kiinalainen Huawei on ajautunut syventyviin vaikeuksiin vakoiluepäilyksien takia.

Nokia hyötyy Huawein ongelmista...

EU harkitsee keinoja, joilla käytännössä kiellettäisiin kiinalaiset laitteet seuraavan sukupolven mobiiliverkoissa. Aikaisemmin Huawei on joutunut rankkojen vakoiluepäilyksien kohteeksi Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Kovimman kilpailijan joutumisen suohon luulisi ilahduttavan, mutta Nokian hallituksen kokoushuoneessa muuten leppoisa Rajeev Suri ei lipsauta hymyn värähdystäkään.

– Seuraamme tilannetta tarkasti. Mutta olemme täällä auttaaksemme omia asiakkaitamme silloin kun he tarvitsevat. Paljon enempää ei ole tästä sanottavaa.

Analyytikkoyhtiössä ei kainostella yhtä paljon.

Inderesin analyytikko Mikael Rautasen mukaan Nokia hyötyy verkkomarkkinoiden suurimman toimijan, Huawein vaikeuksista.

– Huawei ollut markkinoiden aggressiivisin kilpailija. Se on kilpaillut etenkin hinnalla, mutta myös teknologian osalta se on ollut kilpailukykyinen, sanoo Rautanen.

...mutta ala voi kärsiä

Kiinalaisyhtiön vaikeudet ja vakoiluepäilyt eivät ole pelkästään eduksi kilpailijoillekaan. Epäluuloisuus voi saada suuret operaattorit lykkäämään investointeja. Siinä tilanteessa markkinaosuuksien nappaaminen käy vaikeaksi.

Verkkoyhtiöien markkinaosuudet
Antti Parviala / Yle

– Maailman tietoliikenneverkkojen kysyntää ei voida tyydyttää ilman Huaweita, Rautanen sanoo.

Huawei on noussut vauhdilla maailman tietoliikenneverkkojen ykköseksi. Sen kasvun myötä alan entisten valtiaiden asemat ovat kaventuneet. Nyt Huawein markkinaosuus on jo lähes yhtä suuri kuin Nokialla ja Ericssonilla yhteensä.

Mutta voiko Huawein kohtelu Yhdysvalloissa olla omiaan lisäämään kauppasodan panoksia?

Rautanen pitää Huaweita yhtenä pelinappulana Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodassa. Juuri 5G:n ottaminen tälle pelilaudalle ei ole yllätys.

– Valtiot heräävät siihen, että 5G:n myötä verkoista tulee entistä kriittisempää infrastruktuuria. Se herättää epäilyjä, voidaanko verkkoa käyttää häirintään tai vakoiluun

Talouden synkät pilvet eivät synkennä mielialaa

Rajeev Surin mukaan "maailmankaupassa on nyt vastatuulta", mutta talouden synkkenevien pilvien vaikutus ei ainakaan vielä näy bisneksessä. Eikä ehkä tule näkymääkään.

Suri uskoo että operaattorit ja hallitukset investoivat mobiiliverkkoihin vaikka taloudessa tulisikin käänne huonompaan.

– Tämä on vastasyklistä kehitystä koska 5G-verkot ovat eri puolella maailman niin monen hallituksen kansallisen tason toimenpidelistalla. Siksi uskomme sen kiihtyvään kasvuun.

Epäselväksi ei jää, että Rajeev Surin usko 5G-verkkojen tulevaisuuteen vahva. Siitä huolimatta se näyttää edelleen vahvistuvan.

Kädet kohoavat yhä leveämmälle ja rintamalinjan yläpuolelle kun Suri vastaa kysymykseen, miltä 5G-verkkojen soveltamisalalta hän odottaa eniten. Kyse on neljännestä teollisesta vallankumouksesta.

Hänen mukaansa vaikutus tulee näkymään lähes kaikessa: automatisoituvia tehtaita, siirrettäviä teollisuuden koneita, yhteen kytkettyjä tuulipuistoja, älykaivoksia, älyverkkoja, ihmisen kanssa yhteistyötä tekeviä robotteja ja niin edelleen.

Nokian liikevaihto alueittain
Antti Parviala / Yle

– Kuluttajille VR (keinotodellisuus) antaa mahdollisuuden eläytyä kotisohvallaan täydellisesti lätkämatsiin sen huutoineen kaikkineen. Tuntuu todella että olisit stadionilla...

– Olen uskovainen - se luo tuottavuutta ja nopeuttaa bkt-kasvua. Kehitys etenee nopeasti. Nyt tulevat Yhdysvallat, Korea ja Pohjoismaat. Tämän vuoden loppupuolisko tulee olemaan vahva. Se lisää tuottavuutta, mutta helpottaa myös elämää.

Alacatel–Lucent-kauppa sulateltu 90-prosenttisesti

Otetaan vielä askel maanpinnalle. Nokiassa alkoivat yt-neuvottelut väen vähentämisestä. Tavoitteena on vähentää Euroopasta jopa 2000 ja Suomesta 350 työpaikkaa. Kyseessä on ainakin osittain ostetun Alcatel-Lucentin sulauttamisesta.

Kauppa tehtiin vuona 2015 - kuinka kauan sulattelu vielä kestää?

– Tällaisessa integraatiossa on kaksi vaihetta: ensin vähennetään päällekkäisiä toimintoja. Sitten optimoidaan kilpailukykyä ja kulurakennetta.

– Integraatiovaihe on tehty 90-prosenttisesti. Nyt olemme optimointivaiheessa.

Nokian osake putosi tuloapäivänä aluksi yli kuusi prosenttia. Iltapäivällä kurssi oli vielä pari prosenttia pakkasella.

Rajeev Suri nimitettiin Nokian toimitusjohtajaksi huhtikuussa 2014. Silloin osakkeen hinta liikkui viiden euron tuntumissa, tänään iltapäivällä se oli noin 5,50 euroa. Keväällä 2015 hinta kävi 7,60 eurossa.

Tarkennus 31.1.2019 klo 18.07: Osake kävi keväällä 2015 7,60 eikä 7,80 eurossa.

Lue seuraavaksi