Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan

Eduskuntavaalikampanjansa käynnistäneen vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kummeksuu viimeaikaista keskustelua eriarvoistumiskehityksestä.

Vasemmistoliitto
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (oik.) ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski esittelivät puolueen eduskuntavaaliohjelman ja kärkiteemat Helsingissä 30. tammikuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (oik.) ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski esittelivät puolueen eduskuntavaaliohjelman ja kärkiteemat Helsingissä 30. tammikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jos vasemmistoliitto saisi päättää, seuraava hallitus peruisi aktiivimallin, palauttaisi subjektiivisen päivähoito-oikeuden eikä missään nimessä leikkaisi pienituloisimpien suomalaisten sosiaaliturvaa.

Nämä ovat puolueelle hallitusyhteistyön kynnyskysymyksiä seuraavalle vaalikaudelle.

– Puolueellemme on ollut perinteisesti kynnyskysymys, ettemme hyväksy leikkauksia pienituloisimpien toimeentuloon, kertoo puheenjohtaja Li Andersson Ylelle.

Vasemmistoliitto julkaisi tänään oman eduskuntavaaliohjelmansa sekä käynnisti kevään vaalikampanjan. Puolueen kärkiteemat vaaleissa ovat eriarvoisuuden vähentäminen, ilmastonmuutoksen torjuminen ja osaamiseen panostaminen.

Eriarvoistumiskehityksen kiistäminen kummastuttaa

Vasemmistoliitto haluaisi taklata eriarvoisuutta muun muassa parantamalla sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta sekä puuttumalla vuokrien nousuun kasvukeskuksissa.

Vasemmistoliitto julkaisi tänään oman eduskuntavaaliohjelmansa sekä käynnisti kevään vaalikampanjan.
Vasemmistoliitto julkaisi tänään oman eduskuntavaaliohjelmansa sekä käynnisti kevään vaalikampanjan. Yle

Kampanjastartissa kummeksuttiin viime päivien keskustelua siitä, onko eriarvoistuminen Suomessa lisääntynyt ja onko kyseessä todellinen ilmiö.

– Minusta tämä on ollut hyvin erikoista keskustelua. Jos kysytään keneltä tahansa suomalaiselta kadulta, että onko eriarvoisuutta olemassa vai ei, niin vastaus on kyllä, Andersson sanoo.

Hän viittaa vasemmistoliiton tekemään kyselyyn, jonka mukaan 83 prosenttia suomalaisista on huolissaan eriarvoistumisesta.

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät jakavat samoja vaaliteemoja

Toimeentuloon ja köyhyyteen, ilmastonmuutokseen sekä koulutukseen liittyvät vaaliteemat ovat olleet kovaa huutoa myös vihreissä ja SDP:ssä.

Esimerkiksi vihreät käynnisti oman kampanjansa lauantaina puhumalla ilmastosta, koulutuksesta ja köyhyyden vähentämisestä.

Voisiko tästä päätellä, että SDP ja vihreät ovat vasemmistoliitolle mieluisimmat hallituskumppanit?

– Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä, puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

– Pidän vain hyvänä sitä, että ihmiset näkevät paitsi puolueiden väliset erot mutta myös yhteneväiset näkemykset isoissa kysymyksissä.

Mikä vasemmistoliiton linjassa sitten poikkeaa vihreistä ja SDP:stä?

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto painottaa oikeudenmukaisuutta, kun ilmastonmuutosta taklataan. Sitä, että kaikki pääsevät mukaan.

– Me emme myöskään halua vain parantaa pienituloisten asemaa, vaan kehittää myös oikeudenmukaisempaa verotusta ja muutoksia esimerkiksi osinkoverotukseen.

Lue lisää:

Vihreät lähtee vaaleihin kolmella kärjellä: Ilmasto, koulutus ja köyhyyden voittaminen

SDP:n vaalistartti: Sanna Marin lupasi sopimista työmarkkinoille

Kokoomuksen Orpo latasi vaalilupauksia ensi vaalikaudelle: Autovero pois vähäpäästöisiltä autoilta ja rahaa pientalojen lämmitysremontteihin

Kokoomusväki uhkui voitontahtoa vaaliristeilyllä – Samalla saatiin vinkkejä someryöpytyksestä selviämiseen ja "haastavien äänestäjien" kohtaamiseen