Turun aurausjäljestä tulee nyt palautetta roppakaupalla – "Jos lunta ei sataisi viikkoon, saisimme tilanteen hallintaan"

Turun kuntatekniikkayritys ei huku vain lumeen, vaan myös palautteisiin.

Tiehöylä
Auraamaton katu.
Amanda Vikman / Yle

Runsas lumentulo on saanut Turun kuntatekniikkayrityksen Kuntecin palautelinjat kuumiksi. Kuntec saa tällä hetkellä suoraan kymmeniä palautteita päivittäin. Lisäksi Turun kaupungin asukaspalautejärjestelmän kautta palautteita tulee jopa sata päivässä.

Kuntecin palvelujohtaja Simo Saarinen kertoo, että ymmärtää kritiikin pääosin.

– Lunta on tullut paljon, eikä kaikkialle ole ehditty. Somepalautteita en ole edes laskenut. Ne eivät kaikki ole edes ihan asiallisia.

Koko maakunnan alueella aurauskalusto on ollut jo pitkään täystyöllistetty. Kuntecin murheena ovat myös olleet tiekarhut. Kuntec on myynyt suurimman osan tiehöylistään pois, ja jäljellä on vain neljä. Tiekarhujen myynnistä kertoi Turun Sanomat maksullisessa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun).

– Tiekarhu maksaa uutena noin 400 000–500 000 euroa, joten kyseessä on kallis laite. Meillä on ollut pidempään linjaus, että panostamme ympäristöystävälliseen, pienempään aurauskalustoon, Kuntecin toimitusjohtaja Ari Aho selittää.

– Toimimme liiketaloudellisilla perusteilla, joten pieni kalusto on taloudellisempi yhtiölle.

Kaiken lisäksi neljäs tiekarhu rikkoontui. Se on ollut alkuvíikon korjattavana.

– Jos lunta ei sataisi viikkoon, saisimme tilanteen hallintaan, Saarinen toivoo.

Ulkopuolista työvoimaa on käytössä

Kuntecon toimitusjohtaja Ari Aho kertoo, että Kuntec on selvittänyt myös mahdollisuutta vuokrata lisäaurauskalustoa.

– Olemme selvittäneet kyllä lisäkaluston, kuten tiekarhujen vuokrausta, mutta se ei ole onnistunut. Ihan siitä syystä, että tiekarhuja ei ole enää kilpailijoillakaan. Meidänkin myymämme tiekarhut ovat lähteneet kaikki pohjoiseen.

Kuntecin palvelujohtaja Simo Saarinen kertoo, ettei lisäkäsiäkään ole saatu tarpeeksi.

– Meillä on apuna kymmenkunta ulkopuolista urakoitsijaa. Heiltä olemme saaneet kaulustoa auraukseen ja lumen poiskuljetukseen. Lisäapuakin ottaisimme, mutta ongelmana on, että kaikki alan työntekijät ja kalusto ovat työllistettyjä.