Tiedätkö, miten toimia löytötavaroiden kanssa? "Ihmisillä on aika huono käsitys siitä, mitä laki sanoo"

Laki säätelee löytötavaratoimistojen perimiä enimmäismaksuja. Osa asiakkaista on joutunut maksamaan liikaa saadakseen omaisuutensa takaisin.

löytötavaratoimisto
Saksofoni Tampereen poliisin löytötavaratoimistossa
Tämä saksofoni odottaa omistajaansa Tampereen poliisiasemalla. Kadonnut omaisuus voi löytyä toisinaan myös yksityisestä löytötavaratoimistosta.Antti Eintola / Yle

Kadonnutta omaisuuttaan voi löytää poliisilaitokselta, yksityisistä löytötavaratoimistoista tai jopa Facebookin avulla.

Mikä on lain mukaan löytötavaroiden oikea osoite?

– Riippuu löytöpaikasta. Poliisille voi toimittaa käytännössä kaiken löytötavaran, mutta yksityiset löytötavaratoimistot saavat ottaa vastaan vain laitoslöytöjä, kertoo Tampereen poliisiaseman löytötavaratoimistossa työskentelevä Raili Solehmainen.

Laitoslöytöjä ovat busseista, ravintoloista ja muista julkisista sisätiloista löytynyt omaisuus. Niistä voi ilmoittaa myös löytöpaikan henkilökunnalle, joka toimittaa ne usein yksityisiin löytötavaratoimistoihin.

Kannattaako omistajaa etsiä itse Facebookin avulla, mikäli nimi on tiedossa?

– Riskinä on, että omaisuus päätyy vääriin käsiin. Poliisilla on paremmat edellytykset tunnistaa ja löytää oikea omistaja, Solehmainen kertoo.

Raili Solehmainen
Raili Solehmainen on työskennellyt Tampereen pääpoliisiaseman löytötavaratoimistossa 15 vuotta.Antti Eintola / Yle

Myös poliisi on puuttunut yleistyneeseen Facebook-ilmoitteluun (siirryt toiseen palveluun). Lain mukaan löytötavaraa saa säilyttää vain poliisin luvalla. Poliisi on varoittanut löytötavaran hallussapitäjän syyllistyvän jopa kavallukseen, mikäli löytötavarasta ei ilmoita tai sitä ei toimita omistajalleen tai poliisille viivytyksettä.

Mikäli löytötavaratoimistot ovat suljettuina, voi löytötavaraa Solehmaisen mukaan hyvin pitää hallussaan ja toimittaa poliisille seuraavana arkipäivänä.

– Facebook-ilmoittelusta ei välttämättä ole haittaa, kunhan löytötavarasta ilmoittaa myös poliisille. Moni ei osaa etsiä omaisuuttaan Facebookista.

Osa ihmisistä viivyttelee löytötavaran toimittamisessa kohtuuttoman pitkään.

– Esimerkiksi viime vuonna meille palautettiin avaimet, joita löytäjä oli pitänyt itsellään puolen vuoden ajan, kertoo yksityisessä Pirkanmaan löytötavaratoimistossa työskentelevä Emilia Jokijärvi.

Löytötavaroita Tampereen poliisin löytötavaratoimistossa
Löytötavaroita säilytetään lain mukaan vähintään kolmen kuukauden ajan.Antti Eintola / Yle

Jokijärvi kauhistelee Facebook-ryhmissä tapahtuvaa löytötavaroiden välitystä. Hänen mukaansa osa asiakkaista on kohdannut uhkailuja tai syytöksiä varastamisesta koettaessaan ensin palauttaa lompakkoa suoraan omistajalleen.

– Ikinä ei tiedä, kuka löytötavaran vastaanottaja on.

Omaisuudestaan voi joutua maksamaan

Facebook-ryhmissä tapahtuva löytötavaravälitys vie siivun yksityisten löytötavaratoimistojen liikevaihdosta. Yksityiset löytötavaratoimistot, kuten Pirkanmaan löytötavaratoimisto saavat tulonsa laitoslöydöistä omistajien hakiessa ne takaisin itselleen.

Löytötavaran säilytyskustannuksia saa lain mukaan periä enintään viisi prosenttia esineen arvosta. Maksimiveloitus on kuitenkin 17 euroa.

Esimerkiksi tuhannen euron arvoisesta kannettavasta tietokoneestakin saa periä enintään 17 euroa.

Pirkanmaan löytötavaratoimisto kertoo noudattavansa lain asettamaan hinnoittelua ja veloittaa asiakkaalta löytötavaramaksua enintään 17 euroa.

Osaa löytötavaratoimistoista on kuitenkin jouduttu huomauttamaan lain vastaisesta hinnoittelusta ja ylimääräisistä toimistomaksuista. Hinnoittelua puitiin jopa korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2017.

"Luulin maksavani löytöpalkkiota"

Hämeenlinnalainen Pekka Ternola haki reppunsa ja sen sisältämän kannettavan tietokoneen Suomen löytötavarapalvelun toimipisteestä Helsingistä tammikuun 29. päivä.

Reppu oli jäänyt VR:n kaukojunaan, josta löytötavarat noutaa yksityinen Suomen löytötavarapalvelu.

Ternolalta veloitettava summa kannettavan ja repun lunastamisesta oli 29,60 euroa

– Luulin maksavani 17 euroa säilytyskustannuksia sekä löytöpalkkion, hän kertoo.

Yksityiset löytötavaratoimistot eivät kuitenkaan saa periä löytöpalkkioita tai kiinteitä toimistomaksuja. Ne saavat veloittaa 17 euron jälkeen ainoastaan erityisistä kustannuksista, jotka ovat syntyneet esimerkiksi kuljetuksesta.

– Erityisten kustannusten pitää kuitenkin perustua todellisiin syntyneisiin kustannuksiin, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Seela Saraniva kertoo.

Kuitista ilmenee, että Suomen löytötavarapalvelu on perinyt Ternolalta yleisiä säilytyskustannuksia 17 euroa ja lisäksi 12,60 euroa korvauksia löytötavaran "erityisestä kuljetuksesta, arvioinnista, hoidosta ja säilytyksestä".

Reppuja ja kasseja löytötavaratoimiston hyllyllä.
Reppuja ja kasseja löytötavaratoimiston hyllyllä.Yle

Pekka Ternola kertoo, ettei hänen reppunsa sisältänyt tavanomaisesta poikkeavaa tai kuljetusta vaativaa omaisuutta. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen hinnan selvittäminen ei kuluttajariitalautakunnan ratkaisun mukaan ole erityinen kustannus. (siirryt toiseen palveluun)

– En tiedä, kuljetettiinko se junasta löytötavaratoimistoon vaikkapa taksilla, hän hymähtää.

Ternola kertoo, ettei saanut Suomen löytötavarapalvelulta tarkempaa erittelyä siitä, mistä häntä veloitettiin.

Suomen löytötavarapalvelu ei suostunut puhelinhaastatteluun eikä kommentoi sähköpostitse Ylelle sitä, minkä perusteella erityisiä kustannuksia on peritty.

Tarkastaja Seela Saraniva ei kommentoi yksittäistä tapausta mutta kertoo, että löytötavaratoimistojen hinnoittelusta voi tehdä ilmoituksen aluehallintovirastolle, mikäli niiden toiminnan epäilee olevan lainvastaista.

Moni harvoin löytötavaratoimistossa asioiva ei tunne löytötavaralakia eikä tiedä, kuinka paljon löytötavaroista saa periä.

– Aika huono käsitys ihmisillä on siitä, mitä löytötavaralaki sanoo, poliisin löytötavaratoimiston Solehmainen arvioi.

Ternola ei vielä tiedä, aikooko viedä asiaa eteenpäin esimerkiksi aluehallintovirastolle.

– Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin tyytyväisyys siitä, että reppu löytyi.

Lue myös:

Mitä rautatieaseman säilytykseen unohtuneille tavaroille tapahtuu? ”Joskus olemme kutsuneet poliisin, kun lokerosta on löytynyt puukko”

Ei, Facebook ei ole löytötavaratoimisto – lue tämä, jos luulet, että kadulta löytyneen ajokortin kuva kannattaa julkaista somessa