Herätys: Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän, jätteiden hyödyntäminen kiinnostaa viimein yrityksiä, poutaa koko maahan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kansainvälinen hiihtokoulu Helsingin Paloheinässä.
Lapsia hiihtokoulussa.Jouni Immonen / Yle

Vain kolmasosa peruskouluikäisistä lapsista ja nuorista liikkuu suosituksen mukaisesti vähintään tunnin joka päivä. Liikunnan vetovoima on myös vähentynyt. Yhä useammat lapset viettävät päivittäin yli kaksi tuntia ruutuaikaa television, tietokoneen ja älypuhelimen kanssa. Lasten ja nuorten liikkumisesta on tehty kattava LIITU-tutkimus jo kolmatta kertaa.

Jätteistä tehdään uusia materiaaleja

Geopolymeereja.
GeopolymeerejaTero Luukkonen, Oulun yliopisto.

Kiertotalous on enemmän kuin pelkkää kierrätystä. Enää ei puhuta vain tavaroiden ja materiaalien uudelleenkäyttämisestä. Nyt tehtaiden jätteistä tehdään täysin uusia materiaaleja ja samalla myös bisnestä.

Toimittajalta: Pakenin haita ja köytin itseni seinään myrskyssä

Mika Mäkeläinen Enewetakilla kajuutassa
Mika Mäkeläinen / Yle

Ehkä haisen liian pahalle, koska takana oli 13 päivää ilman suihkua, pohti haita karkuun uinut ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen. Hän kertoo poikkeuksellisesta juttumatkastaan keskellä Tyyntämerta.

Meppiraadin viesti Sipilän Brysselin-puheen alla: Puhu ilmastosta ja rahasta

Pääministeri Juha Sipilä Brysselissä.
Pääministeri Juha Sipilä Brysselissä.Piroschka van de Wouw / EPA

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää tänään aamupäivällä puheen ja keskustelee Euroopan parlamentin täysistunnossa Brysselissä. Kysyimme kolmelta suomalaiselta europarlamentaarikolta vinkkejä Sipilän eurooppalaiseen linjapuheeseen: Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Nils Torvalds (r.) ja Henna Virkkunen (kok.) puhuisivat ilmastonmuutoksesta, tulevien vuosien rahoituksesta ja EU:n yhtenäisyydestä.

Chicagosta tuli Chiberia – Pakkaseen kuollut ainakin 12 ihmistä Yhdysvalloissa

Chicago talvella pakkasen kourissa.
Joshua Lott / AFP

Launtaista lähtien yhteensä ainakin 12 ihmistä on kuollut äärimmäisen kylmän sään takia Michiganin, Iowan, Indianan, Illinoisin, Wisconsinin ja Minnesotan osavaltioissa. Minnesotassa pakkasta on paikoitellen mitattu yli 40 astetta ja Pohjois-Dakotassakin 35 astetta, kertoo Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu. Chicagolaiset intoutuivat sosiaalisessa mediassa kertomaan, kuinka kaupunki oli muuttunut Chiberiaksi.

Sää poutaantuu, kireitä pakkasia pohjoiseen

Sääkartta
Yle

Sää on tänään ympäri Suomen poutainen, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Aamun aikana voi olla vielä heikkoja lumisateita, mutta pääosin on selkeää. Pakkanen paukkuu pääasiassa 8–15 asteen välillä, mutta maan pohjoisosassa pakkanen voi laskea 30 asteeseen. Huonon ajokelin varoituksia ei ole voimassa, mutta jo satanut lumi voi tehdä ajokelistä paikoin liukkaan.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.