Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Kokoomuksen puheenjohtaja avaa perjantai-iltana puoluejohtajien henkilökuvasarjan Sannikka & Ukkola -ohjelmassa TV1:ssä kello 20:00.

Sannikka & Ukkola
Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja Sanna Ukkolan haastattelussa. Kuvaaja: Jari Kovalainen/Yle

Satakuntalaisesta Köyliöstä kotoisin oleva kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ollut kouluaikanaan mikään supersuorittaja.

Päinvastoin. Orpo kertoo Sannikka & Ukkola -ohjelman henkilökuvahaastattelussa, että lukioaikanaan hän tuplasi kakkosluokan. Syynä oli se, että "partio, yleisurheilu, ampumahiihto, suunnistus, kalastus, retkeily ja Lallin talon rock-keikoilla käynti veivät kaiken ajan". Harrastuksia oli enemmän kuin tarpeeksi.

Poliitikon elkeet näkyivät kuitenkin jo varhain. Koulussa tukioppilaana. Opiskeluaikana ensin ylioppilaskunnan edustajistossa, sitten sen hallituksessa ja lopulta ylioppilaskunnan pääsihteerinä, mistä tuli Orpon ensimmäinen täyspäiväinen työpesti.

– Minä en ole tullut mistään muualta tunnettuna. Olen varmaankin sellainen aivan aito poliittinen broileri. En ole välttämättä ollut se, joka on ensimmäisenä valittu johonkin paikkaan, vaan sitten, kun on pidempään tehty töitä, luottamusta on kertynyt työkavereilta ja äänestäjiltä.

Orpo puhuu ihaillen siitä, miten matala kynnys Suomessa on huippupoliitikkojen pakeille.

– Oli huikea kokemus nuorelle ymmärtää, miten pieni tämä maa on. Opiskelijajärjestöjohtajalle avautuivat kaikki ovet. Muistan käyneeni tapaamassa ulkoministeri Halosta ja presidentti Ahtisaarta. Hyvin nopeasti istuinkin opetusministeri Heinosen taustaryhmässä.

– Totta kai se motivoi, kun hyvänen aika voi oikeasti vaikuttaa asioihin. Sieltä syttyi se kipinä: Miksi näitä asioita ei voisi tehdä töikseen?

Petteri Orpo kertoo Sanna Ukkolan haastattelussa lisäksi muun muassa siitä, mitkä ovat olleet hänen poliittisen ja yksityisen elämänsä vaikeimmat hetket. Ja siitä, miten hänellä vuonna 2016 Alexander Stubbin ministeriryhmän jäsenenä syntyi päätös haastaa oma puheenjohtajansa puoluejohtajakisaan.

Katso Petteri Orpon haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenassa.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

Sari Essayah someraivosta: "Olen nähnyt kollegoja todella uupumisen ja itkun partaalla"

Sampo Terho: "Työttömyys oli masentavaa ja raivostuttavaa" – Vaikutti myös hänen poliittisiin valintoihinsa

Li Andersson: "Puheenjohtajaksi tulo pelotti" – Vasemmistolaisuus ei tullut kulttuurivanhempien perintönä vaan kaveripiiristä

Anna-Maja Henriksson: "Koin nelivuotiaana, miltä tuntuu kuulua vähemmistöön" – Ruotsinkielisenä potilaana oli vaikeaa selittää hoitajille, mikä oli hätänä

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Pekka Haavisto vaikeasta ajasta ennen puheenjohtajuuttaan: "Syksyllä saimme lukea, että tähän loppuu vihreiden historia"

Antti Rinne: "Koviksen maailma oli se, jolla suojautui muutosta vastaan" – Nahkatakkijätkä ei loistanut koulussa mutta suojeli kiusattua

Juha Sipilä: "Täytyy myöntää, että olen myös öitä valvonut vastuun edessä" – Valitsi keskustan jo lukioikäisenä

Lue Ylen parhaat vaalijutut

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)