Sari Essayah someraivosta: "Olen nähnyt kollegoja todella uupumisen ja itkun partaalla"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja tuskastelee Sannikka & Ukkola -ohjelman haastattelussa, miksi joka vuosi pitää kiistellä siitä, saako Suvivirsi kajahtaa kouluissa.

Sannikka & Ukkola
Sari Essayah Kisahallissa.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah Marja Sannikan haastattelussa. Kuvaaja: Jari Kovalainen/Yle

Kun koko kansan tuntema kävelyn maailmanmesteri Sari Essayah vuonna 2003 valittiin kristillisdemokraattien ensimmäisen kauden kansanedustajaksi ja pian myös eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, yksi suurimpia koetinkiviä oli työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Työmatkaa taittui päivittäin tuntikaupalla, mies teki vuorotyötä ja lapsista huolehtimisessakin suoritettiin vaihto ulko-ovella.

– Kun lapset oli saanut nukkumaan, sitä ajatteli, että katsonpa nuo iltauutiset. Sitten heräsi kahden aikaan yöllä, ja televisiosta näkyi lumisadetta.. Kyllä siinä elimistökin joutui aika kovalle.

Nyt Essayah on koko puolueen johtaja. Hän kertoo Sannikka & Ukkola -ohjelman haastattelussa siitä, miten poliitikkojen elämään on tullut piirteitä, joita siinä aiemmin ei ollut. Julkisuuden paine ja sosiaalisessa mediassa käytävä, tylysti henkilöön menevä keskustelu saavat monen poliitikon miettimään, millaisia vanhempien työhön liittyviä asioita omat lapset joutuvat kuulemaan.

– Toki omalla kohdallani olen päässyt aika vähällä tämäntyyppisissä asioissa. Mutta olen nähnyt kollegoja todella uupumisen, väsymisen ja itkun partaalla.

"Hyvä poliitikko väärässä puolueessa"

Uskoontulo oli Sari Essayahille niin käänteentekevä tapahtuma, että se vaikutti suoraan myös puolueen valintaan. Kristillisdemokraatit tuo hänen mielestään parhaiten esille kristillistä ihmiskuvaa, vaikka "muillakin puolueilla on hyviä arvoja".

Essayah saa aina silloin tällöin kuulla olevansa "hyvä poliitikko, mutta väärässä puolueessa". Hän kertoo Marja Sannikan haastattelussa, miten häntä itseään tällainen puhe harmittaa.

– Sitä ajattelee, että onko osannut viestiä oman puolueen ideologiaa siten, että ihmisillä olisi siihen omaa tarttumapintaa.

Essayah arvelee, että jotkut ihmiset luulevat Jumalaan uskomisen todelliseksi syyksi sitä, että haluaa olla "parempi ihminen".

– Ajattelevatko ihmiset, että jos puhuu hengellisistä asioista, haluaa itselleen sädekehän?

Sari Essayah kuvailee yhteiskuntaamme "kristinuskon marinoimaksi". Siksi hän kummastelee sitä, miten ihmiset eivät ymmärrä, mikä kaikki hyvä kumpuaa kristinuskosta. Hyvä esimerkki tästä ymmärtämättömyydestä on hänen mielestään jokavuotinen Suvivirsi-keskustelu.

– Joka armas joulu, pääsiäinen ja kevätjuhlan aikaan me keskustelemme siitä, saako pieni pilkahdus kristillistä traditiota ja arvojuurta näkyä koulujen juhlissa. Saako olla Enkeli taivaan tai joulukuvaelma, saako Suvivirsi kajahtaa. Tämä osoittaa sen, miten yhteiskunnassa ei ymmärretä näiden asioiden arvoa.

Katso Sari Essayahin haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenassa.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Sampo Terho: "Työttömyys oli masentavaa ja raivostuttavaa" – Vaikutti myös hänen poliittisiin valintoihinsa

Li Andersson: "Puheenjohtajaksi tulo pelotti" – Vasemmistolaisuus ei tullut kulttuurivanhempien perintönä vaan kaveripiiristä

Anna-Maja Henriksson: "Koin nelivuotiaana, miltä tuntuu kuulua vähemmistöön" – Ruotsinkielisenä potilaana oli vaikeaa selittää hoitajille, mikä oli hätänä

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Pekka Haavisto vaikeasta ajasta ennen puheenjohtajuuttaan: "Syksyllä saimme lukea, että tähän loppuu vihreiden historia"

Antti Rinne: "Koviksen maailma oli se, jolla suojautui muutosta vastaan" – Nahkatakkijätkä ei loistanut koulussa mutta suojeli kiusattua

Juha Sipilä: "Täytyy myöntää, että olen myös öitä valvonut vastuun edessä" – Valitsi keskustan jo lukioikäisenä

Lue Ylen parhaat vaalijutut

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)