Juha Sipilä puhuu juuri nyt Brysselissä: Suomalaismepit kehottavat puhumaan kolmesta asiasta

Pääministeri Sipilä puhuu Euroopan parlamentin täysistunnossa. Puhetta voi seurata suorana kello 11 alkaen.

Euroopan parlamentti
Pääministeri Sipilä visioi EU-parlamentissa
Pääministeri Sipilä visioi EU-parlamentissa

BrysselPääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää tänään aamupäivällä puheen ja keskustelee Euroopan parlamentin täysistunnossa Brysselissä. Puheenvuoro on osa Euroopan tulevaisuus -sarjaa, jossa jokaisen jäsenmaan johtajat käyvät vuorollaan parlamentin tentattavina.

Kysyimme kolmelta suomalaiselta europarlamentaarikolta vinkkejä Sipilän eurooppalaiseen linjapuheeseen.

Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Nils Torvalds (r) edustavat kotimaan oppositiopuolueita, mutta Torvaldsin RKP on europarlamentissa samassa Alde-ryhmässä Sipilän johtaman keskustan kanssa. Henna Virkkusen kokoomus taas on kotimaassa Sipilän hallituskumppani.

1. Puhu ilmastosta

– Aloittaisin ilmastonmuutoksella, koska se on taas kaikkien huulilla, sanoo Torvalds.

Hän muistuttaa, että samana päivänä kun Sipilä puhuu, Belgian koululaiset pitävät viikoittaisen ilmastomarssinsa, joka keräsi viime viikolla 35 000 osallistujaa mielenosoitukseen Brysseliin.

– Heille pitää tavallaan vastata, että minä Suomen pääministerinä lupaan, että me kannamme eurooppalaista vastuuta tässä, Torvalds jatkaa.

Myös Kumpula-Natri ehdottaa ilmastokysymystä ykkösaiheeksi Sipilälle.

– Hän voisi tuoda sitoutumista tavoitteiden tiukentamiseen, Kumpula-Natri sanoo.

Esimerkiksi Alankomaiden pääministeri Mark Rutte ehdotti omassa täysistunnon linjapuheessaan, että EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitteita pitäisi tiukentaa 40:stä 55:een prosenttiin.

2. Puhu rahasta

Kolmikko muistuttaa, että Sipilä puhuu parlamentissa EU:n tulevan puheenjohtajamaan pääministerinä. Puheenjohtajakauden tärkeimpiä asioita on unionin tulevien vuosien rahoituskehyksestä sopiminen.

– Suomi on ollut yksi niistä harvoista maista, jotka ovat pitäneet esillä sitä, että Euroopan pitää satsata enemmän (rahaa) tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämä hänen täytyy tuoda esiin, Virkkunen sanoo.

Kumpula-Natri huomauttaa, että samalla kun Suomi ajaa lisäyksiä itselleen tärkeisiin asioihin, se haluaa pienentää budjettia muualta.

– Näistä alkaa tulla jo palautetta, että voiko samalla pienentää budjettia toisella kädellä ja toisella vaatia itselleen kovasti lisää, Kumpula-Natri sanoo.

– Parlamentti ei mieluusti leikkaisi mistään toiminnoista, Virkkunen muistuttaa.

Torvaldsin mielestä Sipilän kannattaisi ilmaista alttiutta jonkinlaiseen kompromissiin rahoituskysymyksen suhteen. Jäsenmaat päättävät asiasta yksimielisyysperiaatteella.

3. Muista suuret linjat

– Odottaisin, että hän puhuisi vahvan puheenvuoron EU:n yhtenäisyydestä ja isoista haasteista. Tässä tarvitaan vakaa ja vahva Eurooppa, Kumpula-Natri sanoo.

Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui europarlamentin edessä eurooppalaisen armeijan perustamisesta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui korkealentoisesti eurooppalaisen demokratian puolesta.

– Sipilän tehtävä on tulla saliin eurooppalaisella kokonaisnäkemyksellä. Että me otamme Romanian puheenjohtajakauden jälkeen vastuuta koko Euroopasta, sanoo Torvalds.

Pienten maiden johtajien puheet tosin kiinnostavat parlamentissa keskimäärin vähemmän kuin isojen. Niitä on käynyt kuuntelemassa suhteellisen pieni osa parlamentin 751 jäsenestä.

– Keskustelun laatuun vaikuttaa sekin, kuinka tottuneita päämiehet ovat debatoimaan, Virkkunen sanoo.