"Taistelu vapaudesta on alkanut" – presidentti Trump osoitti tukensa Venezuelan Guaidolle

Venezuelassa kaduille kerääntyneet mielenosoittajat ilmoittivat sanovansa ei diktatuurille.

Venezuela
Yhdysvaltain presidentti Trump muutti mieltään kansakunnan tila -puheesta.
Yhdysvaltain presidentti Trump muutti mieltään kansakunnan tila -puheesta. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvailee Venezuelan laajoja Nicolas Maduron vastaisia mielenosoituksia taisteluksi vapaudesta.

Trump tviittasi, että taistelu vapaudesta on alkanut.

Trump kertoi aiemmin puhuneensa puhelimessa presidentiksi julistautuneen parlamentin puhemiehen Juan Guaidon kanssa näyttääkseen Yhdysvaltojen vahvan tuen Venezuelan taistelulle demokratian puolesta. Yhdysvallat on ilmoittanut tunnustavansa Guaidon Venezuelan presidentiksi.

Keskiviikkona Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa ja monissa muissa kaupungeissa tuhannet ihmiset lähtivät kaduille vastustaakseen Maduroa. Rumpuja soittavat ja pilleihin viheltävät mielenosoittajat esittivät kylteissään tukensa oppositiojohtaja Guaidolle ja ilmoittivat sanovansa ei diktatuurille.

Guaido oli aiemmin pyytänyt kansaa kerääntymään tällä viikolla kaduille. Venezuelan korkein oikeus kielsi aiemmin keskiviikkona Guaidoa poistumasta maasta. Oikeus myös jäädytti Guaidon pankkitilit. Korkeimman oikeuden puheenjohtajan mukaan Guaido ei saa poistua maasta ennen kuin parlamenttia koskeva tutkinta on saatu päätökseen.

Maduro ei suostu uusiin presidentinvaaleihin

Maduro valittiin toukokuussa uudelle kaudelle presidentiksi vaaleissa, jotka muun muassa EU, Yhdysvallat ja Amerikan valtioiden liitto OAS tuomitsivat laittomiksi. Monet maat ovat vaatineet, että Venezuelassa on järjestettävä uudet presidentinvaalit.

Maduro sanoo olevansa valmis neuvotteluihin Yhdysvaltojen tukeman opposition kanssa ja ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Aiennettuja presidentinvaaleja hän ei sitä vastoin ollut valmis hyväksymään.

– Presidentinvaalit on pidetty Venezuelassa. Jos imperialistit haluavat uudet vaalit, he saavat odottaa vuoteen 2025, Maduro sanoi venäläisen uutistoimiston RIA Novostin haastattelussa.

Lue myös:

Venezuelaiset palasivat kaduille – Caracas täyttyi mielenosoittajista, sotilailta vaaditaan tukea