Chicagosta tuli Chiberia – ainakin 12 ihmistä kuollut tappopakkasissa Yhdysvaltojen Keskilännessä

Paikoitellen pakkasta on mitattu yli 40 astetta. Kouluja, kauppoja ja virastoja on suljettu kylmän sään takia eri puolilla Keskilänttä.

pakkanen
Pakkaspukeutumista Chicagossa.
Työmatkalainen oli peittänyt kasvonsa pakkasen takia Chicagon keskustassa 30. tammikuuta 2019.Scott Olson / AFP

Yhdysvaltojen Keskilännessä jäätävä pakkasilma surmasi keskiviikkona ainakin kolme ihmistä. Kuolleiden joukossa on kaksi ikämiestä ja yksi yliopisto-opiskelija.

Launtaista lähtien yhteensä ainakin 12 ihmistä on kuollut äärimmäisen kylmään säähän liittyvien syiden takia Michiganin, Iowan, Indianan, Illinoisin, Wisconsinin ja Minnesotan osavaltioissa.

Minnesotassa pakkasta on paikoitellen mitattu yli 40 astetta ja Pohjois-Dakotassakin 35 astetta, kertoo Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu.

Kouluja on suljettu pakkasen vuoksi keskiviikkona ja torstaina eri puolilla Keskilänttä. Myös pankit ja kaupat ovat paikoitelleen olleet kiinni.

Poliisi on varoittanut kohonneesta onnettomuusriskistä jäätyneillä maanteillä. Michicanin osavaltio ilmoitti, että osavaltion virastojen toimistot on suljettu torstaina. Postilaitos keskeytti postin toimitukset monin paikoin Pohjois- ja Etelä-Dakotassa ja Ohiossa.

Illinoisin poliisi pelasti 21 ihmistä, jotka värjöttelivät rikkoutuneessa bussissa Valtatie 55:n varrella lähellä Auburnia. Poliisin mukaan bussin dieselpolttoaine oli muuttunut geeliksi moottorissa.

Chicago talvella pakkasen kourissa.
Michiganjärvestä nousi höyryä, kun aurinko nousi Chicagossa 30. tammikuuta. Kamil Krzaczynski / EPA

Chicago muuttui Chiberiaksi

Miljoonakaupunki Chicagossa vain harvat uskaltautuivat liikkumaan ulkona, kun lämpötila laski keskiviikkona 28 pakkasasteeseen.

Kaupungissa odotettiin, rikkoutuuko kaikkien aikojen pakkasennätys yöllä. Tammikuussa 1985 Chicagossa mitattiin 33 astetta pakkasta.

Chicagolaiset intoutuivat sosiaalisessa mediassa kertomaan, kuinka kaupunki oli muuttunut Chiberiaksi. Chicagolaisten pakkaskuvia löytyy Instagramista ja Twitteristä aihetunnisteella #Chiberia.

– Tämä on kamalaa. Minun täytyy hakea lääkkeeni. Muuten en astuisi ulos ovesta, bussipysäkillä tupakoinut 68-vuotias Pasquale Cappellano kertoi uutistoimisto Reutersille.

Chicago talvella pakkasen kourissa.
Mies valokuvasi pakkasmaisemaa Chicagossa 30. tammikuuta 2019.Scott Olson / AFP

Chicagon lentoasemat peruivat lähes kaksi kolmasosaa lähtevistä ja saapuvista lennoista. Myös kaikki Amtrakin lähtevät ja saapuvat matkustajajunat peruttiin Chicagossa.

Chicagon kaupunki on laittanut liikenteeseen viisi bussia liikkuviksi lämmittelykeskuksiksi kodittomille. Poliisi on jakanut ilmaisia hattuja, takkeja ja peittoja.

Kylmät tuulet alkoivat puhaltaa keskiviikkona Yhdysvaltojen itärannikolle. Lämpötilat alkoivat laskea myös siellä.

Uutistoimisto AP:n mukaan sään odotetaan alkavan vähitellen lauhtua Keskilännessä torstain aikana.

Keskustelu aiheesta on auki kello 22.00 saakka.

Lähteet: AP, Reuters