Oulussa tehtaiden jätteistä kehitellään täysin uusia aineita – yksi niistä on kuivabetoni, jossa ei ole lainkaan perinteistä sementtiä

Uudenlaisella ekobetonilla saadaan myös pudotettua ilmastopäästöjä radikaalisti.

Oulu
Lasi ja kivivillaa sekä samasta määrsätä jauhettua laastiainesta.
Risto Degerman / Yle

Tehtaiden jätteistä ja kuonasta voidaan tehdä uuden tekniikan avulla täysin uusia materiaaleja. Esimerkiksi Oulussa tutkijat ovat kehittäneet raudanvalmistuksen sivutuotteena syntyvästä masuunikuonasta kuivabetonia, jossa ei käytetä lainkaan perinteistä sementtiä.

Uudenlaisella ekobetonilla saadaan myös pudotettua ilmastopäästöjä radikaalisti. Tutkijat lupaavat, että uudenlaisen geopolymeeribetonin valmistamisessa syntyy vain viidennes siitä hiilidioksidista, jota sementin valmistamisessa vapautuu ilmakehään.

Viidestä kymmeneen prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy juurikin sementin valmistuksen yhteydessä.

Erilaisia geopolymeeritekniikalla valmistettuja sideaineita on jo tuotu markkinoille ja niitä hyödynnetään kaupallisesti eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Australiassa uutta ainetta on käytetty kerrostalojen välipohjien materiaalina.

Lue koko juttu: Jätteiden hyödyntäminen on ekoteko ja viimein se kiinnostaa myös yrityksiä – siksi tutkijat kehittävät uusia materiaaleja jätteestä

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)