1. yle.fi
  2. Uutiset

Teijo nousi suosituimmaksi kansallispuistoksi Varsinais-Suomessa – käyntimääriä yli satatuhatta

Kaikki Varsinais-Suomen kansallispuistot kasvattivat käyntimääriään viime vuonna.

kansallispuistot
Teijon  kansallispuisto tarjoaa upeat puitteet eräretkelle.
Teijon kansallispuiston Matildajärvi.Mirka Muukkonen

Varsinais-Suomen alueella suosituimmaksi kansallispuistoksi nousi Teijon kansallispuisto, jonka käyntimäärä nousi 105 700:aan. Kasvua toissa vuodesta tuli peräti 20 000 käyntiä.

Saaristomeren kansallispuisto kasvatti sekin käyntimääriään, mutta vain muutamilla sadoilla. Saaristomeren kansallispuistossa vieraili viime vuonna 83 900 kävijää, kun toissa vuonna luku oli 83 400. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla oleva Selkämeren kansallispuistossa kyäntimäärä kasvoi vajaalla parilla tuhannella 90 100 käyntiin.

Kurjenrahkan kansallispuistossa kävi vähiten vierailijoita, 76 800. Käyntimäärät kasovivat kuitenkin toissa vuodesta 3 000 käyntimäärällä.

Metsähallitus kerää suosituimmista hoitamistaan suojelu- ja retkeilyalueista vuosittain käyntimääriä. Suomen kansallispuistoihin tehtiin kaikkiaan vuonna 2018 noin 3,2 miljoonaa käyntiä.

Tuloja alueelle

Kansallispuistot tuovat myös matkailutuloja. Metsähallitus on laskenut, että kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutus lähiseuduilla kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia, ja on nyt yli 211 miljoonaa euroa. Metsähallituksen mukaan keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa Kurjenrahkan kansallispuiston kokonaistulovaikutus oli viime vuonna 400 00 euroa. Teijon taas peräti jo 2,2 miljoonaa euroa ja Saaristomeren kansallispuiston 8,8 miljoonaa euroa. Selkämeren kansallispuiston kokonaistulovaikutus oli 3,2 miljoonaa euroa viime vuonna.

Lue seuraavaksi