1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulaki

Kiduttamalla saatu tieto ja toimittajien lähdesuoja esillä – oppositio jätti useita vastalauseita tiedustelulaeista

Perustuslakivaliokunta vaati useita rajoituksia sotilastiedusteluun.

Sotilastiedustelulain uudistus etenee - mitkä ovat pelisäännöt?
Sotilastiedustelulain uudistus etenee - mitkä ovat pelisäännöt?

Oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat jättäneet vastalauseet eduskunnan puolustusvaliokunnan sotilastiedustelua koskevaan mietintöön.

Puolustusvaliokunta sai mietintönsä sotilastiedustelulaista valmiiksi torstaina. SDP jätti vastalauseen siitä, että tiedusteluviranomaisten ei tarvitsisi tehdä ilmoitusta, jos laissa määriteltyjen erityisryhmien, kuten toimittajen, pappien, asianajien tai lääkärien tietoja joutuu vahingossa tietoliikennetiedustelun kohteeksi. Kyse on esimerkiksi toimittajan lähdesuojan tai asianajajan salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvasta tiedosta.

Puolustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) oli tyytyväinen siihen, että kansalaisten perusoikeuksien, kuten viestintäsalaisuuden osalta viranomaisten lisääntyviä valtaoikeuksia nyt myös valvotaan, että oikeudettomia loukkauksia ei syntyisi.

– Jos niitä vahingossa syntyy, niistä myös ilmoitetaan kansalaisille, Kari kiitteli.

SDP toivoo, että hallitus pohtisi asiaa eduskuntakäsittelyn aikana vielä erityisryhmien, kuten toimittajien ja asianajajien osalta.

Vihreiden ja vasemmistoliiton mukaan mietintöön olisi pitänyt esimerkiksi kirjata, että Suomi ei saa vastaanottaa tietoa, joka on saatu kiduttamalla tai muuten ihmisoikeuksia loukkaamalla.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kehui, että valiokuntakäsittelyssä ei ollut hallitus-oppositioasetelmaa.

– Suomen puolustaminen alkaa myös Suomen rajojen ulkopuolella, tässä mielessä asia on saatu hoidettua kuntoon, Kanerva sanoi.

– Kysymys on siitä, että sotilasviranomaisilla on pakko olla sellaiset toimivaltuudet, että Suomi ei joudu jäämään varjoon.

Perustuslakivaliokunta oli vaatinut hallituksen tiedustelulakiesityksiin yksilön suojaa vahvistavia rajoituksia.

Tiedustelulakien uudistuksessa laajennetaan viranomaisten tiedusteluvaltuuksia ja tiukennetaan tiedustelun valvontaa. Eduskunta hyväksyi joulukuussa tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisen ja tiedusteluvaltuutetun viran perustamisen.

Tiedusteluvalvontavaliokunta valvoo jatkossa muun muassa suojelupoliisin koko toimintaa sekä pääesikunnan ja puolustusvoimien tiedustelulaitoksen sotilastiedustelutoimintaa.

Hallintovaliokunnan odotetaan saavan siviilitiedustelulakia koskevan mietintönsä valmiiksi ensi viikolla. Eduskunta hyväksynee tiedustelulait helmikuussa.

Lue myös:

Saako supo punnita, ketkä kansanedustajat ovat riittävän luotettavia valvomaan suojelupoliisia? 6 kysymystä tiedustelun valvonnasta

Tiedustelulakien valvontakiista ratkeamassa: Tietosuojavaltuutettu voisi hankkia kansanedustajan luotettavuutta koskevat tiedot