Sipilä Euroopan parlamentissa: "Enemmän ja nopeampia" toimia ilmastonmuutosta vastaan

Sipilän mukaan EU pitää saada hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä ja myös vuoden 2030 tavoitteita pitäisi kiristää huomattavasti.

Euroopan unioni
Pääministeri Sipilä visioi EU-parlamentissa
Pääministeri Sipilä visioi EU-parlamentissa

BrysselPääministeri Juha Sipilä (kesk.) on peräänkuuluttanut kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa Euroopan parlamentin täysistunnossa.

Sipilä toisti puheessaan Suomen kahdeksan puolueen kannan, jonka mukaan EU:n olisi päästävä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Unionin yhteisiä vuoden 2030 päästövähennystavoitteita pitäisi Sipilän mukaan tiukentaa 40:stä 55:een prosenttiin.

– Meidän on tehtävä enemmän ja nopeammin. Päästöjä on vähennettävä, hiilinieluja lisättävä ja uutta teknologiaa otettava käyttöön, Sipilä sanoi parlamentissa.

Sipilän puheenvuoro on osa Euroopan tulevaisuus -sarjaa, jossa eri maiden johtajat ovat käyneet vuorollaan puhumassa parlamentin täysistunnon edessä. Täysistuntosalin 751 mepistä Sipilää kuunteli paikan päällä muutama kymmenen.

Päästöjen vähentämisessä Sipilä korostaa metsäkadon torjumista ja hiilen sitomista ilmakehästä. Metsäkatoa voitaisiin torjua suuntaamalla EU:n ilmastorahoitusta metsäkadon ehkäisemiseen Afrikassa.

Hiilen sitomista pelloilta viljelykäytäntöjä muuttamalla taas kokeillaan Sipilän mukaan Suomessa sadan viljelijän kokeiluhankkeessa.

Sipilä puhui parlamentissa EU:n tulevan puheenjohtajamaan pääministerinä. Suomen puheenjohtajakausi alkaa heinäkuun alussa.

Sipilän puheet ilmastonmuutoksen torjumisesta saivat vastakaikua meppien vastauspuheenvuoroissa. Suurimman ryhmän EPP:n ryhmänjohtaja Manfred Weber kuitenkin kritisoi Sipilän kantaa EU:n tulevien vuosien rahoituskehykseen.

– Pitää lähteä siitä, mitä budjetilla halutaan tehdä, Weber sanoi, sen sijaan että ensin sanotaan miten paljon rahaa sopii käyttää.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kehui, että Suomi on toiminut jäsenyytensä alusta saakka vuodesta 1995 kuin perustajamaa. Junckerin mukaan komissio haluaa nostaa arktisen alueen asiat EU:n asialistalle Suomen kaudella.

Sipilä vastasi Junckerille, että Suomi on valmis järjestämään arktisen neuvoston huippukokouksen jo lähiviikkoina, jos sen järjestämiselle on edellytyksiä. Suomi toimii parhaillaan neuvoston puheenjohtajana.

Puheessa näkyivät myös leimallisen keskustalaiset teemat. Sipilä mainitsi, että keskustan oppi-isä Santeri Alkio puhui Euroopan Yhdysvalloista ja yhteisvaluutasta jo 1920-luvulla.

Tulevien vuosien EU:n rahoituskehyksessä pitäisi Sipilän mukaan satsata lisää rahaa maaseudun kehittämiseen, vaikka kehyksen kokonaistasoa ei saisikaan kasvattaa.

Keskustelu lipesi myös sisäpolitiikan puolelle, kun perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner kritisoi ryhmänsä ECR:n ryhmäpuheenvuorossa Sipilän ilmoitusta majoittaa taloonsa turvapaikanhakijoita vuonna 2015.

Sipilä toisti suomeksi jo aiemmin antamansa selityksen, jonka mukaan turvaa tarjottiin perheelle, joka oli kotimaassaan hengenvaarassa.

Voit keskustella aiheesta kello 22 asti.