Hyppää sisältöön

Voisiko museosta löytyä yhteiskuntaa hyödyttävä innovaatio? Tätä etsitään parhaillaan

Museoissa ei ehkä synny Suomeen uutta Nokiaa, mutta kenties jotain aivan muuta.

Aboa Vetus & Ars Nova -museo. Kuva: Markku Sandell / Yle

Stressiä poistava tuokio taiteen ja luonnonäänien keskellä sai testaajilta kiitosta. Pako-Ovelle on yksi korkeakouluopiskelijoiden kehittämistä innovaatioista, joka on syntynyt turkulaisessa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Ideana on, että työpaikalle saapuvassa pakettiautossa tai omassa pikkuisessa työtilassansa työntekijä voi kesken päivän kokea henkilökohtaisen rentoutushetken.

Museon näyttelytilaan ei pakettiautoa ole saatu, mutta kuulokkeista tulvivien luonnonäänien soidessa voi keskittyä Tuula Lehtisen Kuun lasku-grafiikkaan.

Opiskelijat Jere Markkanen ja Minna Engblom kertovat, että he testasivat lyhyen rentoutumishetken vaikutusta Turun kaupungin it-palvelukeskuksessa. Kokemukset rohkaisivat.

– Tämä otettiin todella hyvin vastaan. Suurin osa oli innoissaan ja koki, että stressi poistuu. Oli kiva tuokio, Minna Engblom kertoo.

Stressinpoistoa kesken työpäivän tarjoavat Minna Engblom ja Jere Markkanen. Kuva: Markku Sandell / Yle

Lyhyenkin hetken irti työkiireestä katsottiin vaikuttavan myönteisesti.

– Täällä olisi tarkoitus istua viidestä viiteentoista minuuttiin, Jere Markkanen sanoo.

Nuorille itseluottamusta ja perheille yhteistä tekemistä

Samassa Ars Nova & Aboa Vetus -museon näyttelytilassa on viisi muutakin opiskelijaryhmien työstämää ideaa.

"Mikä on sinun onnesi?", kysyy yksi ryhmä. Toinen loi seikkailupelin museon keskiaikaisen Turun raunio-osastolle. Kaikkien innovaatioiden kohderyhmänä olivat pääasiassa nuoret, joiden toivotaan löytävän tiensä myös museoihin.

Henna Kuisma ja Saija-Reetta Puopolo virittivät museoon tubetustyöpajaa, joka hyödyntää ympäristöään ja opettaa samalla nuoria videoiden teossa. Tubettaja Tuukka Raitalan opetusvideon vieressä Humak-ammattikorkeakoulun opiskelijat kertovat Aboatubetus-ideastaan.

–Tubettamista me olemme tottuneet näkemään kotioloissa, mutta yhtä lailla jokin julkinen tila voi olla yhtä inspiroiva ja innostava alusta, Henna Kuisma sanoo.

Saija-Reetta Puopolo ja Henna Kuisma kannustavat nuoria tubettamaan. Kuva: Markku Sandell / Yle

Museoissa on eri kerroksia ja tarinoita, jotka voivat innostaa nuoria tubettajia ideoimaan ja videoimaan. Oman äänen löytäminen on nuorille keskeistä ja tubettaminen voi olla väylä oman itsetunnon vahvistumiseen.

Lasten ja vanhempien kiireetön yhdessäolo taas voisi mahdollistua lasten toimiessa museo-oppaina perheilleen.

Turun yliopiston opiskelija Aatu Pyy ja Humakin Lotta Valtanen kertovat innoissaan, miten kiireisen nykymaailman keskelle tuodaan hetki, jolloin lapset voivat rauhoittua vanhempiensa kanssa taiteen keskellä.

– Kiireettömyys ja vanhempien läsnäolo ovat sellaista, mistä lapset kertoivat pitävänsä, Aatu Pyy kertoo.

– Lapset olivat halukkaita opastamaan tauluista tai valokuvista ja vaikka geologisista löydöistä, Lotta Valtanen jatkaa.

Lapset voisivat museo-oppaina luoda erilaisen kokemuksen koko perheelle. Aatu Pyy ja Lotta Valtanen olivat ideoimassa uudenlaista museokierrosta. Kuva: Markku Sandell / Yle

Lasten avuksi syntyi museon näyttelyyn muutaman taulun esittely, jossa kieli oli hieman normaalia taidetekstiä ymmärrettävämpää.

Innovointia, palvelumuotoilua, yrittäjyyttä

Museot innovaatioalustana (siirryt toiseen palveluun) on kaksivuotinen hanke, jota turkulaismuseon lisäksi toteuttavat innovaatioiden vaiheita tutkiva Tekniikan museo, Nuori Yrittäjyys -yhdistys ja Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak.

Kolmisenkymmentä opiskelijaa sai pohjaa innovaatioihinsa ajatushautomosta ja eri asiantuntijoiden tapaamisista.

Työelämätaitojen, yhteiskunnallisten ongelmien ratkomisen ja museosisältöjen yhteen nivominen on turkulaismuseon hankekoordinaattori Heini Sorakiven mukaan herätellyt myös museota.

– Täällä on rinnakkain hyvin erityyppisiä asioita, jotka tukevat ennakkoluulotonta asioiden yhdistelyä, mikä on innovaatioprosessissa tärkeää, Heini Sorakivi sanoo.

Hän ei heti lupaa tubetustyöpajaa museoon, mutta erilaisten ihmisten tiimityötä luultavasti käytetään jatkossa.

Täällähän käydään jatkuvasti yhteiskunnallista keskustelua eri näyttelyissä.

Heini Sorakivi, hankekoordinaattori, Aboa Vetus & Ars Nova -museo

Ajatushautomojaksossa testattiin innovaatiotyön tuomista museoympäristöön. Samalla huomattiin, kuinka hyvin museo toimii monikäyttöisenä oppimisympäristönä.

Opiskelijoiden palaute kertoi luovuuden syttyvän helposti taiteen ja historian äärellä museossa, jossa on erilaisia aistiärsykkeitä ja tiloja. Museo ei Heini Sorakiven mukaan muutenkaan ole mikään pölyttynyt entisajan tallentaja.

– Täällähän käydään jatkuvasti yhteiskunnallista keskustelua eri näyttelyissä. Nyt testataan juuri sitä, miten ongelmien ratkominen onnistuisi näissä tiloissa.