Hyvinvointiyhtymä laski hoitovuorokauden hintaa – vanhainkodit miettivät miten tappiot katetaan

Päijäthämäläiset yhdistykset ihmettelevät kuntayhtymän tapaa sanella hintoja. Voittoa tavoittelemattomat vanhainkoditkaan eivät voi toimia tappiolla.

vanhustenhoito
Hoitaja ja vanhus.
Heikki Haapalainen / Yle

Vanhustenhoivakotiyhdistykset arvostelevat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tapaa sanella toiminnan hintaa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kilpailuttaa palvelukoteja ja palvelusetelijärjestelmä on laskenut hinnat mahdollisimman alas.

Hyky otti vuoden vaihteessa käyttöön palvelusetelin, jolla asiakas voi ostaa tehostettua palveluasumista yksityisiltä tai yhdistyksiltä. Yhtymä on määritellyt hoitovuorokauden hinnaksi 120 euroa. Yhdistysten mukaan hinta ei kata toiminnan kuluja.

Johanna-kodin johtaja Auli Sorsa kertoo, että palvelusetelijärjestelmä otettiin käyttöön vuoden vaihteessa ilman siirtymäaikaa.

– Se on kuin meidät olisi laitettu piirimestaruuskilpailuista SM-tasolle kilpailemaan, sanoo Sorsa.

Hoitovuorokauden hinnaksi tuli 120 euroa, kun Johanna-kodilla se on aiemmin ollut 130 euroa. Vaikka Johanna-koti on voittoa tavoittelematon, täytyy toiminnan kulut silti kattaa. Johanna-kotia ylläpitävän Lahden vanhainkotiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Tero Honkasen mukaan voittoa tavoittelemattomat yhdistyksetkään eivät voi toimia tappiolla.

– Tässä kilpailutuksessa on se kummallista, että tilaaja sanelee toimijalle hinnan – tällä hinnalla tehdään tai sitten ei tehdä ollenkaan. Kun hintaa pudotetaan, jollakin muulla konstilla täytyy kattaa ne tappiot, mitä toiminnalle aiheutuu.

Honkanen ei ihmettele, että isoillakin toimijoilla on ongelmia.

– Kyllä heillekin ongelmia tulee, jos hinnoista vaan otetaan pois ja toivotaan, että hyvin menee, sanoo Honkanen.

Hoitajamitoitus ei ole ratkaisu

Myös Nastolan Manna ry:n toiminnanjohtaja Sari Dufva epäilee hoitovuorokauden hintaa.

– Hykyn hinnoittelema 120 euroa ei ole kestävä. Se ei riitä esimerkiksi nyt esillä olleisiin hoitajamitoituksiin, sanoo Dufva.

Johanna-kodin Tero Honkasen mielestä laissa määritelty hoitajamitoitus ei olisi oikea ratkaisu.

– Hoitolaitokset ovat erilaisia keskenään. Hoitajamitoitus pitäisi toimipaikkakohtaisesti määrätä.

Kiristynyt markkinatilanne on tuonut yhteen aiemmin keskenään kilpailleet päijäthämäläiset hoivakotiyhdistykset. Lahtelainen Johanna-koti, Manna ry Nastolasta, Hollolan Huili ja Orimattilan Mallusjoen lepokoti päättivät yhdistää voimansa puolitoista vuotta sitten. Järjestöjä yhdistää yhteinen arvopohja. Yhteistyö on markkinointia, koulutusta ja hankintaa.

Kuuntele Lahden vanhaikotiyhdistyksen Tero Honkasen koko haastattelu täältä: Kiristyvä kilpailu toi vanhustenhoivayhdistykset yhteen.

Hyvinvointiyhtymä vastaa

Hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen sanoo, että palveluseteliä valmisteltaessa tehostetun palveluasumisen vuorokausihinnoittelusta keskusteltiin myös palvelua tarjoavien yritysten kanssa.

– Tälle tasolle päädyttiin yhteisesti. Jos olen oikein ymmärtänyt, kaikki aiemmat palveluntuottajat ovat listautuneet tähän.

Ikääntyneiden palveluista vastaavan Kuosmasen mukaan jotkut yritykset ehdottivat jopa matalampaakin vuorokausihintaa. Toimialajohtaja myöntää, että hinta on tiukka etenkin joillekin pienille palveluntarjoajille.

– Se vaatii järjestelmällistä toiminnan ja laadun kehittämistä, Kuosmanen pohtii.

Hän muistuttaa, että yritysten kulut saattavat vaihdella esimerkiksi kiinteistöihin liittyvien kustannusten vuoksi. Kuosmanen kuitenkin myöntää, että se, mitä ja minkä laatuisia palveluja 120 eurolla on saatava, on pitkälti yhtymän määrittämää.

– Laatuvaatimuksistakin käytiin keskustelua, mutta toki näitä on mietitty pääasiassa palvelunjärjestäjän ominaisuudessa.

Hintojen muuttaminen mahdollista

Toisin kuin edellinen, uusi palveluseteli on täysikatteinen, eli asiakkaalle ei lankea maksettavaksi omaa osuutta. Käytännössä siis myös pienituloiset voivat hyödyntää järjestelmää.

Tehostetun palveluasumisen palvelusetelissä on mekanismi, jonka vuoksi hintaa voidaan tarkastella tietyin väliajoin. Toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen vakuuttaa, että jos esimerkiksi palkat alalla nousisivat, myös vuorokausihintaa nostettaisiin.