Lunta voi kertyä vielä 30 senttiä lisää ja pian se muuttuu vetisen painavaksi – 10 tärkeää asiaa lumesta ja sen pudottamisesta

Sääennusteiden mukaan ainakin Etelä-Suomeen sataa lähipäivinä lisää lunta. Samalla sää lauhtuu, ja sateet voivat muuttua vedeksi. Onko edessä lumikaaos?

Lumenpudottaja työssään pakkaspäivänä Helsingissä 24. tammikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan sää muuttuu viikonlopun aikana Etelä-Suomessa niin, että tuulta ja tuiskua on taas luvassa.

– Lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana Suomeen leviää uusi voimakas matalapaine. Lunta pyryttää etelä- ja keskiosassa maata sakeasti. Lunta voi kertyä lisää jopa 20–30 senttimetriä. Etelärannikolla sateet muuttuvat vetisemmiksi, mikä lisää lumen vesiarvoa sunnuntain ja maanantain aikana, Matti Huutonen kertoo.

1. Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, onko lunta Suomessa nyt poikkeuksellisen paljon?

– Etelä-Suomessa on, mutta pohjoisempana lunta on jopa alle ajankohdan normaalin ja varsinkin lännessä.

2. Miten kiinteistöjen omistajien pitäisi ottaa lumitilanne huomioon?

– Suurten hallien omistajien kannattaa tarkkailla kattojen lumitilannetta. Suurten hallien mahdolliset piilevät rakennusvirheet alkavat tyypillisesti ilmetä lumikuorman kasvaessa. Jo puolen metrin kerros kannattaa poistaa. Omakotitalojen omistajien ei tarvitse olla huolissaan.

3. Minkälaiset rakennukset ovat kaikkein riskialtteimpia lumen lisääntyessä katoilla?

– Juuri nämä suuret hallirakennukset. Tarkkailua vaativia ovat muun muassa urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot.

4. Ovatko omakotitalojen katot tai niiden terassit vaarassa romahtaa?

– Omakotitalojen katot eivät ole vaarassa. Sen sijaan katolta putoava tai liukuva lumi voi kyllä rikkoa terassin. Ja vaikka pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, katolta putoava lumi voi aiheuttaa vaaraa.

5. Missä päin Suomea lumen määrästä pitää olla erityisen huolissaan?

– Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa on eniten lunta. Ja kyllä myös Lapissa, mutta siellähän lunta on enemmänkin joka talvi.

6. Miten sään lauhtuminen vaikuttaa lumimassojen painoon?

– Lumen paino kasvaa vain sateen kautta. Lumen paino riippuu sen tiheydestä ja lumikerroksen syvyydestä. Lauhtuminen painaa lunta kasaan, ja siten tuntuu lapion nokassa painavammalta.

7. Mitä lumen muuttuminen vetisemmäksi aiheuttaa rakennuksille?

– Lumi lähtee helpommin liikkeelle harjakatoilta.

8. Missä vaiheessa lunta pitää ryhtyä poistamaan katoilta?

– Hallien osalta siinä vaiheessa, kun katolla on lunta puoli metriä. Pienempien rakennusten osalta lunta ei ole tarvetta poistaa, paitsi jos putoava lumi on vaaraksi alla oleville.

9. Kuka vastaa lumen pudottamisesta katolta?

– Rakennuksen omistaja vastaa, lumenpudotukseen on syytä palkata alan ammattilainen.

10. Mitä lumen pudottamisessa pitää ottaa huomioon?

– Itse lumenpudottaja ei saa pudota. Ja alla olevat on otettava tarkasti huomioon. Liioin kattoa ei saa rikkoa.

Lue myös: