Taksialan kilpailutilanne alkaa näkyä Meri-Lapissa autojen väreissäkin

Meri-Lapin Taksit Oy haluaa erottua uusista yrittäjistä yhtenäistämällä yhtiön taksien värit.

taksiliikenne
Sakari Laukkanen yrittää teipata 90 taksia yhden päivän aikana.
Yrittäjä Sakari Laukkanen teippaa taksin kylkeä yrityksessään. Jatkossa kaikki Meri-Lapin taksit Oy:n autot ovat väritykseltään valkoisia tai mustia. Risto Koskinen / Yle

Taksiuudistus toi alalle ison mullistuksen viime heinäkuussa. Alan kilpailu vapautui, esimerkiksi hintasäätely poistui ja lupakäytäntö muuttui. Uusi kilpailutilanne alkaa vähitellen näkyä Meri-Lapissakin.

Meri-Lapin Taksit Oy:n yrittäjät haluavat erottua muista taksikyytejä ajavista yrittäjistä autojen yhtenäisen värityksen ja teippausten avulla.

– Kaikki välityksessä olevat autot ovat meidän osakkaita ja heiltä vaaditaan jatkossa, että auto väritykseltään musta tai valkoinen, sanoo Meri-Lapin Taksit Oy:n hallituksen jäsen, Kemin Taksit ry:n puheenjohtaja Miikka Holopainen.

Ulkonäön yhtenäistämisellä yhtiö reagoi kilpailutilanteen muutoksiin.

– Kyllä me ajattelimme, että asiakkaat tunnistaisivat meidät paremmin. Lisäksi kaikilla Meri-Lapin taksien välityksessä olevilla autoilla on samat taksat, joten asiakkaalle ei tule yllätyksiä hinnan suhteen, kertoo Miikka Holopainen.

Kaikki uudet yrittäjät eivät vielä ole aloittaneet

Meri-Lappiin on myönnetty noin 30 uutta taksilupaa sen jälkeen, kun taksilupien myöntäminen heinäkuussa siirtyi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille. Taksiautoilijat arvioivat, että läheskään kaikki uudet taksiyrittäjät eivät ole aloittaneet vielä ajamista.

Yksi uusista taksiautoilijoista on keminmaalainen kuljetusalan yrittäjä Jukka Sipola, joka on toiminut kuljetusalan yrittäjänä 30 vuotta. Sipola haki taksilupaa jo vuosia sitten, mutta jäi silloin ilman lupaa. Nyt hän ajaa taksia lähinnä viikonloppuisin. Arkisin hän hoitaa pakettikuljetuksia toisella autolla.

– Taksikuskina olen sivutoimisesti eli olen tolpalla viikonloppuisin. Kyytejä on ollut vaihtelevalla menestyksellä, mutta ajoja on ollut aina, kun tolpalle olen mennyt, luonnehtii Sipola.

Trafi: Taksien määrä on kasvanut selvästi

Taksiuudistus on lisännyt taksien määrää ja eniten lisäystä on Trafin mukaan Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa.

Trafin perjantaina julkaisemien tietojen mukaan taksiuudistuksen jälkeen uusia taksiliikennelupia on myönnetty yli 3 200. Heinä-joulukuussa uusia hakemuksia on jätetty noin 5 000.

Taksiliikenteessä käytettävien ajoneuvojen määrä on kasvanut neljänneksellä. Luvanvaraiseen henkilöliikenteeseen oli rekisteröity vuoden 2018 lopussa yli 12 200 ajoneuvoa, kun vuotta aiemmin takseja oli yhteensä noin 9 600.

Trafin mukaan Suomessa on taksiliikennekäytössä yli 2000 henkilöautoa enemmän kuin ennen uudistusta. Lapissa oli Trafin lupatilaston mukaan vuodenvaihteessa käytössä 229 taksiajoneuvoa enemmän kuin vuosi sitten.

Taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää yhä taksiliikennelupaa, taksinkuljettajan ajolupaa ja sitä, että taksiliikenteeseen käytettävä ajoneuvo on merkitty luvanvaraiseen käyttöön. Uudet ja uusittavat taksiliikenneluvat myönnetään kymmeneksi vuodeksi.

Korjaus 1.2.2019 klo 16.28: Miikka Holopainen on Meri-Lapin Taksit Oy:n hallituksen jäsen, ei puheenjohtaja.