Uusi valtion virastotalo nousee Vanajantielle: "On erinomaista, että nämä 300 valtion työpaikkaa pysyvät Hämeenlinnassa"

Valtio keskittää Hämeenlinnan virkamiehensä uuteen virastotaloon Vanajantielle, Verkatehtaan kulmille.

Hämeenlinna
Pohjantähti-vakuutusyhtiön viereinen tontti Hämeenlinnassa
Näille kulmille on tarkoitus rakentaa uusi, nelikerroksinen valtion virastotalo Hämeenlinnassa.Timo Leponiemi / Yle

Valtion virkamiehille on nyt luvassa uudet toimitilat Hämeenlinnaan. Tiloja valtiolle järjestävä Senaatti Kiinteistöt kilpailutti toimitilatarjoajia ja päätyi uudisrakennukseen. Sen toteuttaa OP-Palvelukiinteistöt.

Niin valtiolle kuin Hämeenlinnalle hanke on tärkeä, Hämeenlinnan kaupungille jopa yksi keskeinen elinvoimatekijä. Hämeenlinnan kaupunki onkin varannut hankkeelle tyhjän tontin Vanajantiellä, vakuutusyhtiö Pohjantähden vieressä.

– On erinomaista, että nämä 300 valtion työpaikkaa pysyvät Hämeenlinnassa. Tämä vahvistaa myös Hämeenlinnan asemaa valtion hallinnon osaamiskeskittymänä, korostaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Kenakkala muistuttaa, että olisi voinut käydä niinkin, että valtion työpaikkoja olisi lähtenyt ja hävinnyt muualle. Nyt sitä vastoin valtion hallinnon osaamiskeskittymää voi myös alkaa vahvistaa Hämeenlinnassa.

Keskitetty nykyaikainen virasto

Talosta on tulossa nelikerroksinen. Virkamiesten työtilaa siihen tulee noin 5 000 neliömetriä. Uusi toimistotalo tulee sijoittumaan Hämeenlinnassa kävelymatkan päähän rautatieasemasta ja muutoinkin hyvien kulkureittien keskiöön.

Toimitilahankkeen saanti hyvin kulkuyhteyksien varrelle oli keskeinen tekijä sijoituspäätöksessä.

Virkamiehiä taloon mahtuu pitkälti neljättä sataa. Lähellä on myös kongressi- ja kulttuurikeskus Verkatehdas, jossa voi järjestää suuriakin valtionhallinnon kokoustilaisuuksia.

Tilaratkaisussa virkamiesten työhuoneet korvautuvat nykyaikaisilla maisemallisilla työtiloilla, joilla haetaan synergiaa ja laajempaa osaamista henkilöstön keskuudessa.

Kuukausien arvioinnin kautta valikoitui uudisrakennushanke

Suuri osa tulevan toimitalon käyttäjistä tulee aluehallintovirastosta. Nykyisen Etelä-Suomen AVI:n virkamiehet liikkuvat usein kolmen toimipaikan välillä. Etelä-Suomen AVI:n päätoimipiste on Hämeenlinna, toisinaan työskennellään Helsingissä Pasilan virastokeskuksessa ja myös Kouvolassa.

Lähtökohtana on sijoittaa samoihin tiloihin lisäksi Verohallinnon Hämeenlinnan toimipiste, Hämeen maistraatti ja Kaakkois-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiiri.

Toimitilahankkeen kilpailutus alkoi heinäkuussa 2018. Loppusyksystä neuvoteltiin ja hiottiin vielä tarjouksia kolmen tarjoajan kesken.

– Päädyimme uusiin tiloihin, kun totesimme, että esimerkiksi vanhan lääninhallituksen korttelin peruskorjauttaminen nykyaikaisiksi toimistotiloiksi olisi tullut hyvin kalliiksi, kertoo erityisasiantuntija Toni Rantanen Senaatti Kiinteistöistä.

Senaatti on vielä varovainen Vanajantien uudishankkeensa suhteen. Nyt odotetaan, että kilpailutus saa lainvoiman. Tämän jälkeen neuvotellaan uuteen tilaan tulevien virastojen kanssa vuokrasopimuksista.

Rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuoden lopulla, kun ehkä tarvittava kaavamuutos ja talon rakennusluvat on vahvistettu.

Mahdollisuus Hämeenlinnan kantakaupungin elinvoimalle

Hämeenlinnan kaupungille valtion virastojen lähtö keskustasta antaa muutaman vuoden päästä mahdollisuuksia keskustavision tarkentamiseen ja toteuttamiseen. Mahdollisuuksia on ydinkeskustan elinvoiman ja toiminnan vahvistamiseksi.

Asumisen lisäksi keskustaan voisi avautua muitakin mahdollisuuksia.

– Ydinkeskustassa on pulaa nytkin toimitiloista. Tämä on tullut esille haettaessa Hämeenlinnan kaupungin omille toiminnoille tiloja, kertoo kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston virastotalo Hämeenlinnassa
Etelä-Suomen aluehallintoviraston virastotalo Sibeliuksenpuistosta kuvattuna.Kari Mustonen / Yle

Osa valtiolta ja Senaatilta aikanaan keskustasta vapautuvista rakennuksista on kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ja ulkoasultaan suojeltuja rakennuksia. Näitä ovat entinen maaherrantalo Hallituskadulla ja Sibeliuksenkadun varrella olevat matalat Engelin keltaiset talot Summan puistoa vastapäätä.

Valtio eli Senaatti ei ole vielä miettinyt siltä vapautuvien rakennusten tulevaa käyttöä. Erityisasiantuntija Toni Rantasen mukaan peruslähtökohta on selkeä.

– Jos valtiolla on tarpeetonta kiinteistöomaisuutta, niin kyllä se myydään, vahvistaa Rantanen.