Osallistu Ylen vaalikoneen tekemiseen: Testaa tässä eduskuntavaalien koneen väittämiä

Vaalikone julkaistaan maaliskuussa.

vaalikoneet
Vaalimainoksia Helsingissä, kuntavaalit 2017
Vaalikone helpottaa oman ehdokkaan löytymistä. Äänestäjä tutki vaalimainoksia kuntavaalien alla maaliskuussa 2017.Henrietta Hassinen / Yle

Yle julkaisee maaliskuussa eduskuntavaalien vaalikoneen. Koneeseen tulevien väittämien työstäminen on loppusuoralla.

Nyt pyydämme kysymysten muotoilussa teidän eli yleisön apua. Alla on 37 vaalikoneeseen ehdolla olevaa väittämää. Vastaa niihin ja kerro, mitä mieltä väittämistä olet.

Väittämiä on runsaasti eikä niihin kaikkiin vastaaminen ole välttämätöntä. Alimpana lomakkeessa on tekstikenttä, jonka avulla voit jättää palautetta jostain tietystä väittämästä tai tietyistä väittämistä.

Muista lähettää vastaukset painamalla lomakkeen alta löytyvää nappia!

Osa väittämistä koskee käytännön politiikkaa, osa arvovalintoja. Hyvä väittämä on paitsi yksiselitteinen ja ymmärrettävä, myös sellainen, että se jakaa vastaajia. Mitä paremmin kysymykset erottelevat vastaajia, sitä tarkempia tuloksia Ylen vaalikone voi valmiina antaa. Kysymys, johon valtaosa ihmisistä vastaa samalla tavalla, on vaalikoneen kannalta tarpeeton.

Huomaa, että tämä on vain testi. Eduskuntavaalien ehdokkaat eivät vielä ole vastanneet vaalikoneeseen, joten testi ei anna sinulle minkäänlaista lopputulosta.

Kiitos avustasi!