Opetusministeri Oulun päätöksestä lopettaa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailut: "Uskon, että Oulussa on tehty hyvää harkintaa"

Oulussa vierailleen opetusministerin mukaan valtio odottaa ehdotuksia, miten kaupunkia voidaan tukea.

Oulun seksuaalirikokset
Sanni Grahn-Laasonen
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.Jarno Kuusinen / AOP

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vieraili torstaina Oulussa. Vierailun taustalla olivat Oulussa viime aikoina esille nousseet seksuaalirikosepäilyt.

Vierailullaan ministeri keskusteli esimerkiksi koulujen ja poliisin edustajien kanssa, miten kaupungissa voidaan jatkossa ehkäistä paremmin lapsiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä ja seksuaalirikoksia.

– Ennen kaikkea on keskusteltu siitä, miten voidaan auttaa Oulua ja Oulun seutua esillä olleiden seksuaalirikosten torjumiseksi tulevaisuudessa.

Opetusministerin mukaan Oulussa tehty päätös turvapaikanhakijoiden koulu- ja päiväkotivierailuiden väliaikaiseksi lopettamiseksi oli harkittu.

– Uskon, että Oulussa on tehty hyvää harkintaa ja käyty asioita läpi hyvinkin monien ammattilaisten yhteistyössä. Valtio odottaa Oulun kaupungilta ehdotuksia siitä, miten voimme olla tukemassa ja auttamassa tässä työssä eteenpäin.

Oulun kaupungin päätös vierailujen lopettamisesta on herättänyt myös eriäviä mielipiteitä.

Uusi ohjelma valmistelussa

Grahn-Laasosen mukaan ministeriöiden valmistelussa on uusi valtakunnallinen ohjelma, jonka avulla pyritään vahvistamaan nuorten sosiaalisen median turvallisuustaitoja. Erityisesti kouluihin suunnattu ohjelma aiotaan ottaa ensin käyttöön Oulussa viime aikoina esille nousseiden seksuaalirikosepäilyjen vuoksi.

– Ohjelmaa valmistellaan grooming-ilmiönja muiden vastaavien sosiaalisen median aikakauden karujen ilmiöiden tunnistamiseksi ja seksuaalisen väkivallan, häirinnän sekä rikosten torjumiseksi. Ohjelma kohdistetaan erityisesti lapsille ja nuorille.

Nuorista huomaa, että asia on herkkä ja se puhuttaa.

Sanni Grahn-Laasonen

Valmistelutyö tapahtuu ministerin mukaan moniammatillisessa yhteistyössä. Oleellisia paikkoja ovat koulut, jotka mahdollistavat kokonaisten ikäluokkien kohtaamisen.

Ministerin mukaan eri tahojen yhteistyö on tärkeää Oulun tilanteessa.

– On tärkeää, että Oulun alueella pystytään vahvistamaan turvallisuuden tunnetta, saamaan rikolliset kiinni ja rangaistua. Lisäksi pyritään vahvistamaan turvallisuuden tunnetta kouluissa, nuorisotiloissa ja muissa nuorten luonnollisissa ympyröissä.

"Nuorten puheenvuorot olivat arvokkaita"

Ministeri kuuli päivän aikana myös nuorten ajatuksia Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista.

– Nuorten puheenvuorot olivat arvokkaita. Heidän näkemyksiään meidän aikuisten kannattaa kuunnella herkällä korvalla, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri toivoo, että oululaisnuorilla on aikuisia, joiden kanssa epämukavistakin asioista ja kysymyksistä voi keskustella.

– Nuorista huomaa, että asia on herkkä ja se puhuttaa.

Myös sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) oli tarkoitus saapua torstaina Ouluun, mutta hänen matkansa peruuntui keskiviikkona Amsterdamissa sääolosuhteiden vuoksi.